Hoppa till huvudinnehåll

Air Baltic inhiberar hundratals flyg

Bild: Air Baltic air

Det krisdrabbade och skandalomsusade lettiska flygbolaget Air Baltic har meddelat om omfattande nedskärningar i verksamhet och personal.

Flygbolaget kommer att avskeda omkring 500 anställda, vilket är nästan hälften av arbetsstyrkan.

Dessutom kommer över tusen flyg att inställas i november och december, rapporterar lettiska och estniska medier. Air Baltic har inställt flera flyg på Tallinn de senaste dagarna. Enligt estniska medier beror det på att bolaget inte betalt sina räkningar för service på Tallinns flygplats.

Piloter till Finnair?
Enligt den estniska affärstidningen Äripäev är det möjligt att de piloter som Air Baltic avskedar kan få jobb på Finnair och British Airways.

Air Baltics omstridde vd Bertolt Flick säger att nedskärningarna har direkt samband med att den lettiska regeringen inte kunnat fatta beslut om stöd till bolaget.

Lettiska staten äger en knapp majoritet i Air Baltic, men har vägrat ställa upp med tilläggsfinansiering innan den korruptionsmisstänke Flick avgår och man får full insyn i flygbolagets finanser.

Air Baltic meddelade redan förra månaden att 200 anställda ska avskedas.

Vd:n äger knappt hälften
Bolaget grundades 1995 som ett samföretag mellan lettiska staten och det skandinaviska flygbolaget SAS. SAS sålde sin minoritetsandel till bolagets ledning i januari 2009.

Vd Bertolt Flick äger nu 47,2 procent av Air Baltic genom bolaget Baltic Aviation Systems, som dels ägs av Flick personligen och dels av ett holdingbolag på Bahamas som kontrolleras av honom.


(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi