Hoppa till huvudinnehåll

Metsä-Botnia lägger ner sin fabrik i Kaskö

Vad händer med en liten stad där allt är uppbyggt kring en enda industri när fabriken stänger? Och med människorna som blir kvar när maskinerna tystnat? I Finlands minsta stad Kaskö var Metsä-Botnia länge livsnerven.

Hur överlever man, hur förändras man och människorna runtom en när man förlorar sitt arbete och sin trygghet för att bli en siffra i massarbetslöshetsstatistiken? I Kaskö skedde detta 2009.

Kaskö har allt sedan grundandet 1785 varit Finlands minsta stad. Grundandet av cellulosaföretaget Metsä-Botnia gav hopp och framtidstro. Papperstrejekn 2000 drabbade lilla Kaskö hårt, men ännu i november 2008 hade Kaskö en arbetslöshet på 3,9 procent, det vill säga så gott som full sysselsättning.

Men i november 2008 kom varslet att Metsä-Botnia stod inför tillfälligt produktionsstopp eller nedläggning. Hela Kaskö samhälle skakades i grundvalarna. Och folk protesterade och

Det blev nedläggning. Ekonomin gick i botten, men man har framtidstro och hoppas på nya jobb och företag i den lilla staden Kaskö.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.