Hoppa till huvudinnehåll

Metsä-Botnia bygger industri i Kaskö

I mitten av 1970-talet förde Finlands minsta stad Kaskö i Österbotten en tynande tillvaro med stor utflyttning till Sverige. Grundandet av cellulosaföretaget Metsä-Botnia gav hopp och framtidstro.

Kaskö har allt sedan grundandet 1785 varit Finlands minsta stad och har i dag omkring 1 500 invånare. I mitten av 1970-talet förde Kaskö en tynande tillvaro med stor utflyttning till Sverige. Grundandet av cellulosaföretaget Metsä-Botnia gav hopp och framtidstro.

Cellulosafabriken i Kaskö var Metsä-Botnias första fabrik som tillverkade cellulosa. Verksamheten startade 1977.

På 1980-talet blomstrade verksamheten och 1989 utvidgade man farbiken till att bli en riktig cellulosajätte. Det var stadens stolthet man presenterade för president Koivisto och berättade om för skolbarnen

Men alla var inte glada över att Metsä-Botnia utvidgades och producerade stort format. Det stora företaget betalade inte mycket kommunalskatt och nedsmutsningen var påtaglig. Särskilt yrkesfiskarna menade att avfallet hade gjort fiskbeståndet mindre.

Men arbetsplatser gav Metsä-Botnia och man utvidgade och växte ända in på 2000-talet.

Ännu i november 2008 hade Kaskö en arbetslöshet på 3,9 procent, det vill säga så gott som full sysselsättning. I november 2008 kom varslet och Metsä-Botnia stod inför tillfälligt produktionsstopp eller nedläggning. Hela Kaskös samhälle skakades i grundvalarna när Metsä-Botnia lade ner sin fabrik i Kaskö.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet