Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland rustar upp nära Finland

Mobil lavett för S-400-missiler i Moskva.
Mobil lavett för S-400-missiler i Moskva. Bild: Wikimedia Commons/UMNICK försvar,luftvärn,luftvärnsmissil,militär,ryssland,s-400

Rysslands storsatsningar på militären har börjat synas nära gränsen mot Finland, visar en rapport från Försvarshögskolan.

Tyngdpunkten har tidigare varit i Centraleuropa, men har nu flyttats mot nordväst närmare Finland, säger högskolans forskare.

S:t Petersburg har blivit bas för staben för ett nytt militärdistrikt i Ryssland, som uppstått genom att förenade de gamla Leningrads och Moskvas militärdistrikt. Samtidigt byggs flera nya truppförband upp nära Finland.

Bland annat håller man på att bygga upp ett helt nytt system för Iskander-M-robotar som även kan bära kärnspetsar. Det byggs söder om S:t Petersburg i Luga. Räckvidden är 450 kilometer och i teorin upp till 700 kilometer och missilerna kan därmed nå hela södra Finland.

Nya effektiva elitförband med helikopterenheter placeras också på näset mellan S:t Petersburg och Finland och i Alakurtti vid Salla. Specialtrupper utbildas också nära Petsamo i norr. Dessutom ska en ny radarstation byggas på Hogland.

Tyskland och Frankrike stöder den ryska upprustningen med att sälja materiel och krigsfartyg, sägs det i Försvarshögskolans rapport.

Finlands och Baltikums försvar under lupp
För första gången sedan Sovjetunionens fall har dock Ryssland nu fått i gång en omfattande egen serieproduktion av krigsmateriel. I år går en femtedel av statens budget till försvaret och fram till år 2020 skall totalsatsningarna på försvaret vara hela 500 miljarder euro.

Forskarna framhåller att den ryska upprustningen ställer nya krav på det finländska försvarets beredskap.

Rapporten betvivlar också att Nato skulle kunna försvara de baltiska staterna vid ett eventuellt angrepp.

De moderna S-400-luftvärnsmissilerna har hittills varit förbehållna närmast försvaret av Moskva, men har nu också stationerats i Kaliningrad, vilket gör att den ryska armén i praktiken kan stänga luftrummet över hela Östersjön, framhåller forskarna.

Rapporten är en tankeställare för dem som vill skära ytterligare i Finlands försvarsutgifter eller avskaffa den allmänna värnplikten, säger försvarsminister Stefan Wallin (SFP).
(Av Patrick Holmström)

 • Satamaruokala-huset

  Stevena vill köpa Satamaruokala i Hangö

  Tomten intresserar stuveribolaget.

  Stuveribolaget Stevena erbjuder 200 000 euro för tomten som den gamla byggnaden Satamaruokala står på i Hangö hamn. Tanken är att riva byggnaden och använda tomten som kontor och som skydd för arbetsmaskiner.

 • Eld.

  Vedlider brann i Tenala

  Elden spred sig från en kvisthög.

  Ett vedlider på Krokbyvägen i Tenala förstördes i en brand på måndagen (24.4). Elden spred sig från en kvisthög som eldades på gården.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Kod på dataskärm i Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.9.2014

  Ryssland: Vi utför inte hackerattacker

  Danmark anklagar Ryssland för att ha hackat försvarsmakten.

  Danmark anklagar Ryssland för att ha hackat den danska försvarsmakten under flera års tid. Ryssland tillbakavisar uppgifterna och ifrågasätter vad de bygger på.

 • Polisen spärrar av lastbilen som körde in i varuhuset Åhlens i Stockholm den 7 april 2017.

  Ytterligare en anhållen efter terrordådet i Stockholm

  Mannen greps efter gemensam insats av polisen och Säpo.

  Mannen greps på söndagen efter en gemensam insats av polisen och säkerhetspolisen. Polisen säger att gripandet gick lugnt till, men är i övrigt mycket förtegen.

 • En proeuropeisk demonstration i Köln 23.4.2017

  EU drog en suck av lättnad

  EU-ledare var tidigt ute med att gratulera Macron.

  Många EU-ledare firade Emmanuel Macrons seger i den första omgången av det franska presidentvalet redan i natt. Hans seger sågs som en seger också för Europa.