Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland rustar upp nära Finland

Mobil lavett för S-400-missiler i Moskva. Bild: Wikimedia Commons/UMNICK försvar,luftvärn,luftvärnsmissil,militär,ryssland,s-400

Rysslands storsatsningar på militären har börjat synas nära gränsen mot Finland, visar en rapport från Försvarshögskolan.

Tyngdpunkten har tidigare varit i Centraleuropa, men har nu flyttats mot nordväst närmare Finland, säger högskolans forskare.

S:t Petersburg har blivit bas för staben för ett nytt militärdistrikt i Ryssland, som uppstått genom att förenade de gamla Leningrads och Moskvas militärdistrikt. Samtidigt byggs flera nya truppförband upp nära Finland.

Bland annat håller man på att bygga upp ett helt nytt system för Iskander-M-robotar som även kan bära kärnspetsar. Det byggs söder om S:t Petersburg i Luga. Räckvidden är 450 kilometer och i teorin upp till 700 kilometer och missilerna kan därmed nå hela södra Finland.

Nya effektiva elitförband med helikopterenheter placeras också på näset mellan S:t Petersburg och Finland och i Alakurtti vid Salla. Specialtrupper utbildas också nära Petsamo i norr. Dessutom ska en ny radarstation byggas på Hogland.

Tyskland och Frankrike stöder den ryska upprustningen med att sälja materiel och krigsfartyg, sägs det i Försvarshögskolans rapport.

Finlands och Baltikums försvar under lupp
För första gången sedan Sovjetunionens fall har dock Ryssland nu fått i gång en omfattande egen serieproduktion av krigsmateriel. I år går en femtedel av statens budget till försvaret och fram till år 2020 skall totalsatsningarna på försvaret vara hela 500 miljarder euro.

Forskarna framhåller att den ryska upprustningen ställer nya krav på det finländska försvarets beredskap.

Rapporten betvivlar också att Nato skulle kunna försvara de baltiska staterna vid ett eventuellt angrepp.

De moderna S-400-luftvärnsmissilerna har hittills varit förbehållna närmast försvaret av Moskva, men har nu också stationerats i Kaliningrad, vilket gör att den ryska armén i praktiken kan stänga luftrummet över hela Östersjön, framhåller forskarna.

Rapporten är en tankeställare för dem som vill skära ytterligare i Finlands försvarsutgifter eller avskaffa den allmänna värnplikten, säger försvarsminister Stefan Wallin (SFP).
(Av Patrick Holmström)

 • Carola har packat över 250 mammalådor

  Lådor fyllda med begagnade babykläder sänds till Lettland.

  I Hangö är Carola Tigerstedts mammalådor ett känt begrepp. I sju års tid har hon samlat på Folkpensionsanstaltens gamla moderskapsförpackningar av papp och fyllt dem med hela, nytvättade och strukna babykläder och sängkläder. Mammalådorna går till Lettland.

Läs också

 • Så blev Somalia en succé på isen - utan en enda vinst

  Somaliska landslaget hade aldrig stått på skridskor.

  De hade aldrig stått på skridskor när laget anmäldes till VM. Succén var desto större när Somalias landslag i bandy klarade sig hela vägen dit. Fyra år senare spelar de igen. Det här är framgångssagan från Borlänge.

 • Markkanen utsedd till veckans spelare

  Prisas för sina insatser mot USC och USLA.

  Lauri Markkanen har hyllats stort för sina insatser i universitetsserien NCAA den här säsongen. Nu har han utsetts till veckans spelare i Pac-12-konferensen.

 • Bussbranschen förnyar sig för framtiden

  Busstillverkaren Carrus Delta kan rekrytera mer personal.

  Busstillverkaren Carrus Delta som bygger bussar för Volvo på licens har ett gott år bakom sig. Branschen går i vågor men 2017 ser ut att bli ett bli minst lika bra som fjolåret och därför kan företaget rekrytera ny personal säger verkställande direktör Petteri Vuori.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Medlemsländer: USA:s reträtt fäller inte TPP

  Inget medlemsland verkar färdigt att begrava samarbetet.

  Medlemmarna i TPP vill rädda handelsavtalet trots att president Donald Trump drog USA ur samarbetet. TPP-medlemmarna blickar nu mot Europa och kanske till och med mot Kina.

 • Så blev Somalia en succé på isen - utan en enda vinst

  Somaliska landslaget hade aldrig stått på skridskor.

  De hade aldrig stått på skridskor när laget anmäldes till VM. Succén var desto större när Somalias landslag i bandy klarade sig hela vägen dit. Fyra år senare spelar de igen. Det här är framgångssagan från Borlänge.