Hoppa till huvudinnehåll

Klaffbyte – skillnader mellan konstgjord och biologisk klaff

hjärtoperation
hjärtoperation Bild: iStock.com klassprotes

En medelålders man har en sjuk aortaklaff som skall bytas ut. Läkaren vill vänta så länge som möjligt, så att patienten skall kunna få en biologisk klaff, istället för en konstgjord. Mannen undrar vad tanken bakom detta och varför är en konstgjord klaff sämre än en biologisk?

Läs hjärtläkarens svar:

När man väljer material till en klaff tittar man bl.a. på patientens ålder. En biologisk klaff, tagen från ett svin- eller nöthjärta, håller inte längre än 25-30 år. Om patienten är ung väljer man därför hellre en konstgjord klaff, gjord av kolfiber. Kolfiberklaffar har en garantitid på över 100 år.

Fördelen med en biologisk klaff är att man inte behöver ta varfarin (Marevan) efter operationen, förutsatt att hjärtrytmen är regelbunden. Det räcker med en liten dos acetylsalisylsyra, t.ex. Aspirin.

Om man fått en kolfiberklaff måste man använda varfarin livet ut, för att förebygga blodproppar, som annars kan bildas vid klaffen.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa