Hoppa till huvudinnehåll

Österby stannar i Vörå

Österby.
Österby. Bild: YLE/ Luzilla Backa österby

Byn Österby stannar kvar i Vörå.
Enligt uppgift har finansministeriet beslutat att byn inte får byta kommun och bli en del av Nykarleby.

I Österby har man velat höra till Nykarleby i stället för Vörå eftersom man anser Nykarleby rent geografiskt vara närmare. Man har också ansett det vara till nackdel att bland annat Pensala by är delad på två kommuner.

I Nykarleby har man med öppna armar varit berädd att ta emot Österby. I Vörå har man däremot motsatt sig en överföring av byn till Nykarleby eftersom en överföring skulle få negativa konsekvenser för kommunen. I Österby har en majoritet av invånarna utryckt en önskan att få höra till Nykarleby.

(Av Malin Hulkki)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten