Hoppa till huvudinnehåll

Sydväst

Anne med färdig sydväst


Så här syr du din egen sydväst enligt modistmäster Memmu (Mervi) Lankila.

Välj tyg:
Valet av tyg och bredden på brättet påverkar stilen på hatten, och på så vis kan du göra den personlig. Det går att spraya impregneringsmedel eller stryka på Grönlandsvax om du vill göra din hatt vattentålig, om du inte redan syr den i ett vattentätt material. Är tyget mjukt du stryka ett stödtyg på avigsida.

Mät omkretsen runt huvudet på det bredaste stället. Hatt-delen får vara två cm större än omkretsen.

Detta behöver du för hattdelen:

- Klipp 6 st bottnar i triangelmodell, enligt mönster. Går också bra att använda strykjärnsbotten som mall.
- Klipp också 6 st triangelmodeller av exempelvis flanell som ska bli hattens foder.Så syr du hatten:

Sy ihop två trianglar, börja med att sy från det övre hörnet (den spetsiga delen). Sy på ytterligare en triangel, så att du till slut har två halvor med tre stycken trianglar i vardera. När du har två halvor, sy ihop dem till en och gör på samma sätt med fodertyget. Hatt delen är klar!

Detta behöver du för brättet:

Klipp två st brätten enligt mönstret. Klipp två mm markeringar på brättets in- och utsida, så du kan sy de på rätt plats. Titta på modellen!

» Här hittar du mallen för Memmus sydväst i pdf-format.

Så syr du brätten:

Stryk stödtyg på tygets avigsida om tyget är tunt eller mjukt. I den här modellen är brättet smalast framtill. Den förenande sömnen kommer slutligen att vara placerad på hattens framsida. Sy ihop de två brättdelarna och vänd på rätsida. Stryk för att få en jämn kant. Påbörja brättets dekorationssömn ca 3 cm från kanten för att få stadga. När du kommit varvet runt, påbörja nytt varv. Varva runt hela brättet och som måttstock för att uppnå jämna sömmar, använd pressarfot.
Nu blir hatten till:

Förena kupan och brättet. Passa först in mitt- och frampartiet samt mitt- och bakpartiet. Nåla sidorna och sy ihop, rätsidorna mot varandra.

Hakband:

Klipp ett 5x75cm långt hakband. Vik hakbandet fyra gånger och stryk det jämnt och sy en sömn. Fäst hakbandet och fodret i hattens sidor med samma sömn.

Om du vill snygga till insidan tag ett ripsband som har samma mått som huvudets omkrets för att täcka sömmen mellan hatten och brättet.

Trevlig höst!
Modistmäster Memmu Lankila