Hoppa till huvudinnehåll

Karl Ove Knausgårds kamp

En roman på sex delar om en mans kamp i sin vardag, om hans barndom, ungdom och vuxna liv. Orkar någon läsa detta? Och varför skriva sådant?

Karl Ove Knausgård har gett ut en roman på sex delar.

Romanen handlar om Karl Ove Knausgård och alla personer bygger på verkliga personer omkring Karl Ove.

Åsikterna om romanen har varit delade. Mängder av människor älskar de olika delarna och närmast tillber Knausgård och hans förmåga att skapa allmängiltig och sann litteratur om vardagen.

Andra (i synnerhet de som inte läst Knausgård) tycker han är en egocentrisk narcissist som kretsar kring sig själv och talar fult om andra.

Men vad säger Knausgård själv? Redaktör Anna Dönsberg träffade honom i Mariehamn. De talar om romanbygget och om författaren Knausgård och romanpersonen Knausgård.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet