Hoppa till huvudinnehåll

Karl Ove Knausgårds kamp

En roman på sex delar om en mans kamp i sin vardag, om hans barndom, ungdom och vuxna liv. Orkar någon läsa detta? Och varför skriva sådant?

Karl Ove Knausgård har gett ut en roman på sex delar.

Romanen handlar om Karl Ove Knausgård och alla personer bygger på verkliga personer omkring Karl Ove.

Åsikterna om romanen har varit delade. Mängder av människor älskar de olika delarna och närmast tillber Knausgård och hans förmåga att skapa allmängiltig och sann litteratur om vardagen.

Andra (i synnerhet de som inte läst Knausgård) tycker han är en egocentrisk narcissist som kretsar kring sig själv och talar fult om andra.

Men vad säger Knausgård själv? Redaktör Anna Dönsberg träffade honom i Mariehamn. De talar om romanbygget och om författaren Knausgård och romanpersonen Knausgård.

Text: Ida Fellman

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet