Hoppa till huvudinnehåll

Storköksmodell från Ekenäs högstadium?

Bild: YLE/Tove Virta centralköksdiskussion

Resurserna är orättvist fördelade mellan köken i Raseborg. Bland annat kom det fram under diskussionen "En eller flera grytor i Raseborg" om centralkökens vara eller inte vara igår kväll. På plats i Ekenäs högstadium var allt mellan föräldrar och kökspersonal till politiker och tjänstemän.

Raseborg producerar 5000 portioner mat varje dag till allt från daghemsbarn till åldringar. 10 av de 16 köken måste renoveras eftersom de är i dåligt skick och en konsultrapport visade nyligen att det skulle vara bäst att bygga ett centralkök - det skulle spara Raseborg mycket personalresurser.

Nu jobbar också stadens egen konsthållschef Tove Damén-Wikholm på samma sak, en utredning över vad som skulle vara bäst. Den första rapporten kostade 6000 euro.

Ekenäs högstadium fick mycket beröm under diskussionen.

- Det är nästan som man rodnar, sade husmor Christel Sunqvist.

Men vad är hemligheten bakom att de flesta äter, tycker om maten och att det inte slängs bort mycket?

- Det handla om en enkel, ren husmanskost samt en bra personal och mycket arbetsglädje, säger hon.

Kunde man inte sprida konceptet vidare till andra kök? frågade sig bland annat lärare Kenneth Karlsson i publiken som bad åhörarna titta på alla de diplom som fanns på kökets vägg.

- Visst kan jag dela med mig av min recept, sager Christel Sunqvist med ett skratt.

- Ekenäs högstadium får samma råvaror som andra, men det handlar också om att man som kock vågar sätta sin egen prägel och smak på maten, säger Damén- Wikholm. Men jag har inte pratat med Christel om saken ännu.

Trots att resurserna för råvarorna är samma så är det det en ojämn fördelning i pengar då det gäller personal.

Sektionen för intern service som bestämmer i centralköksfrågan sade sig inte ha någon klar åsikt om att det ska bli ett centralkök eller inte.

- Inget är bestämt ännu, säger ordförande Björn Siggberg från sektionen för intern service. Han påpekar att staden aldrig tidigare varit så tidigt ute med att informera om något på det här sättet och anser att man kan göra saker både bättre och effektivare utan att sänka kvaliteten.

- Jag har nog en känsla av att det redan är bestämt att det ska bli ett centralkök, sade föräldern Martina Landén-Westerholm från Ekenäs efter mötet.

Hälsovårdare Carola Rosenqvist från Ekenäs lyfte under diskussionen upp några oroväckande siffor. Enligt undersökningen Hälsa i skolan från år 2010 var det många västnyländska elever som uppger att de inte äter skollunch dagligen. I Karisområdet var siffran 30-40 procent, i Hangö från 60 och ändå upp till 82 procent i högstadiet medan Ekenäsområdet hade en så låg siffra som 15 procent. Rosenqvist poängterade också att Ekenästrakten har egna tillagningskök till skillnad från till exempel Karis som har ett centralkök som tillverkar 2000 portioner per dag.

I mitten av november ska sektionen för intern service ta upp både den rapport som konsulten Minna Dammert från Rovaniemi har gjort och då ska också Raseborgs kosthållschef Tove Damén-Wikholms rapport vara klar.
Det var några föräldraföreningar vid daghem och skolor som tillsammans ordnade centralköksdiskussionen.


(Av Tove Virta)

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland