Hoppa till huvudinnehåll

Fröpåsar

Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill. Det är egentligen ganska enkelt att göra sig en egen läkeväxtäng.

Fröna är mogna när de lossnar lätt från blomman. Det kan vara bra att låta dem torka några dagar innan man börjar lägga dem i påsar, så att de inte möglar. Just på grund av mögelrisken är det bra att undvika att förvara fröna i platspåsar. Papperspåsar är bäst, och det finns ett smidigt sätt att vika egna fröpåsar av det papper man råkar ha till hands just för stunden. De hemvikta fröpåsarna kan bli hur fina som helst om man lägger ner lite jobb på dem, och de är alltid en uppskattad present.

- Alexandra -

Det här behöver du:

Papper (vanliga A4, blad ur anteckningsboken, kvitton…)

Utgå från ett A4-papper när du ska lära dig. Sedan kan du vika fröpåsar av papper i alla storlekar.

1. Vik pappret kortsida mot kortsida och dela det på mitten i två lika stora delar.
2. Vik det halva arket på längden.

Vika papperVika smal kant


3. Vik en 5 mm kant på den ”öppna” långsidan.
4. Vik en gång till, som när man fållar ett lakan.

Vänd papperetFlika in fållen


5. Vänd påsen så att ”fållen” ligger ned mot bordsskivan.
6. Vik änden på påsen till en rätvinklig triangel med ”fållen” tvärs över.

Tillslut påsenPressa papperet


7. Vik ner spetsen på triangeln och stoppa in den under ”fållen” så att påsen självlåser.
8. Gör likadant på andra sidan.
9. Klart!

Man kan dekorera påsen med vacker text och teckningar av växten. En annan snygg variant är att printa ut ett fotografi av växten och vika fröpåsen av det.

Dekorativa frökort


Frökort
En trevlig present är ett frökort, då kan man skicka både blomma och kort på posten i ett. Det går också bra att blanda en massa frön i påsen, och på så vis kan man skicka en hel blomsteräng till någon man tycker om.

1. Gör ett kort av styvt och vackert papper.
2. Dekorera kortet så att man ser vilken växt det innehåller.
3. Vik en fröpåse, men med låsning på bara ena sidan. Vik in botten på påsen och klistra in hela påsen på insidan av kortet.
4. Fyll påsen med frön och förslut.

Skissa en fin bild class=Skriv vad påsen innehållerFröpåse i kort

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.