Hoppa till huvudinnehåll

Att drabbas av bröstcancer

Anci Varoma
Anci Varoma Bild: Cityportal anci varoma

I november fick Anci Varoma beskedet att hon hade bröstcancer.

Läkarna upptäckte ingenting konstigt då Anci var på rutinundersökning och mammografi. Hon började sedan få strålningar i hela bröstet och blev känslig för beröring, då uppsökte hon läkare igen och fick gå på mammografi och ultraljud. På ultraljudet syntes någonting suspekt, men först efter att en provbit togs så blev det klart att det var en aggressiv bröstcancer.

- Jag väntade ett par veckor på resultatet, och så fick jag höra att det i det ena bröstet fanns cancerceller. Jag fick beskedet per telefon och jag kommer så tydligt ihåg att det kändes som om hela min kropp försvann. Det var en chock fast jag trodde jag var förberedd, säger Anci.

Anci säger att folk i hennes närhet hade väldigt olika reaktioner då de fick veta om att hon hade fått bröstcancer.

- Jag kan förstå att människor inte vet vad de ska säga. Men det som kanske kändes mest obekvämt var när någon bagatelliserade det, för det var ändå en så pass stor grej för mig och naturligtvis var jag rädd.

Hon valde ändå att vara öppen om sin cancer och berättade för alla att hon var sjuk.

- Man ska inte vara ensam med det, man ska prata med folk. Fast man får jobbiga kommentarer så är det ändå bättre att ta det. Det är bäst att bara prata, och att inte läsa för mycket på internet. Lyssna på sköterskorna på cancerkliniken istället, de är det bästa som finns.

Se intervjun med Anci i Min Morgon här:

Här kan du också läsa om Marina som bekämpade sin börstcancer med humorns hjälp.

Ur Min Morgon 30.09.2011
Programvärdar: Bettina Sågbom och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Nyligen publicerat - Hälsa