Hoppa till huvudinnehåll

Joporekord vid Helkama i Hangö

Seija Kankkunen jobbar för Helkama Velox
Seija Kankkunen jobbar för Helkama Velox Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius seija kankkunen

Ungefär 50 000 cyklar siktar Helkama Velox på att tillverka i år. Det är mer än dubbelt flera cyklar om man ser till det mål som Hangöfabriken har satt upp för produktionen.

Helkama tog hem Jopo-tillverkningen från Taiwan för drygt ett år sedan och den inhemska satsningen har burit frukt, konstaterar vd Jari Elamo
- 2009 var ett dåligt år. 2010 var redan mycket bättre och 2011 kan vi kalla ett rekordår. I slutet av september är våra försäljningssiffror redan i linje med hela fjolårets saldo. Vi har våra förhoppningar om goda siffror också nästa år men cykelmarknaden erbjuder utmaningar, berättar Elamo.

Under 1980-talet tillverkades 90 procent av finska folkets cyklar i Finland medan 10 procent importerades, idag är situationen den motsatta.

- Men det kommer alltid att finnas konsumenter som satsar på inhemska produkter och väljer kvalitet framom billigare kopior, säger Elamo.

Att det går bra för cykeltillverkaren Helkama Velox märks också inom personalsituationen. Idag arbetar 60 personer vid fabriken, det är 10 flera än för två år sedan.

Seija Kankkunen skruvar ihop den nya blåvita Finlands-jopo som tagits fram för att fira att cykelproduktionen tagits hem från Taiwan för ett år sedan.

- Att cyklarna tillverkas lokalt inger en känsla av trygghet vad gäller tillgången på jobb. Och det är bra att arbetsresan inte är lång, säger Seija som har arbetat 16 år för Helkama. Kollegan Nina Silén har bara jobbat några månader vid fabriken i Hangö. Nina har kontrakt för ett halvår, fortsättningen får marknadsläget utvisa.

- Och sen ser vi hur mycket cyklar det går, kanske?

Två tredjedelar av cykelproduktionen är avsedd för den inhemska marknaden medan en tredjedel eller ungefär 30% av cyklarna går på export. Nya färger tas fram för varje säsong. Jopo-cykeln har en egen anhängarskara på Facebook där rosa, lila och turkos röstats fram som nya färger för 2012.

Original-Jopona tillverkades mellan 1965 och 1974.


(Av Petra Thilman)

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland