Hoppa till huvudinnehåll

Teija Sopanen gillar tv

Teija Sopanen kan sägas vara den finska televisionens första och mest kända ansikte. Hon fungerade som tv-hallåa från tv-starten 1957 till 1974.

Teija Sopanen (1933-2011) gjorde en lång karriär vid Rundradion. Hon arbetade som redaktör och skådespelare. Hon fick sin första roll i Tyttö tuli taloon från år 1956 och hon medverkade också i Niskavuoriserien.

Sammanlagt hade hon roller i 13 inhemska filmer. Som tv-hallåa, Yles första, verkade Sopanen under åren 1957-1974. Senare, på 1990-talet, fick hon ett eget tv-program, Teijan keittiössä, (I Teijas kök).

Teija Sopanen fick ta emot tio Telvis-statyetter för sitt arbete.

Hon började sin karriär som Miss Finland, före detta Suomen Neito, år 1953.

I Bettinas soffa diskuterar Teija Sopanen om att tala svenska, om hur det var att vara krigsbarn i Sverige och televisionens första tider, med Laatikkoleikki, Jatkoaika och andra program.

Men Teija Sopanen har inte lämnat tv-tittandet, det finns många bra moderna tv-program hon gillar. T.ex. Strömsö och Bettina S. I fnissigt samförstånd imiterar Teija också Bettinas gester och manér.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet