Hoppa till huvudinnehåll

Bröstcancer - patienterna har ordet

en kvinna med bröstcancer som har rosa kläder och rosa boxningshandskar på sig
en kvinna med bröstcancer som har rosa kläder och rosa boxningshandskar på sig boxningshandske

Var åttonde finländsk kvinna drabbas någon gång i sitt liv av bröstcancer. Här delar våra läsare och lyssnare med sig av de känslor som sjukdomen har väckt hos dem, erfarenheter och råd till andra i samma situation.

Vill du delta med din egen historia? Skicka in den till webbdoktorn.vega@yle.fi.

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Jag hoppas att så många som möjligt som inte har bröstcancer

läser dessa berättelser. Jag tycker det är hemskt att läsa att någons vänner har dragit sig undan när de fick veta om det. De är inga vänner! Min erfarenhet var precis tvärtom, jag blev hänförd över alla som brydde sig. Skulle också rekommendera att när man har fått diagnosen, gå ut med det och tala om det öppet. Då blir tröskeln för andra människor att närma sig dig mycket lägre och då kanske de också kontaktar dig lättare. Om peruken vill jag också säga, att jag inte har använt den alls. Kände mig falsk i den. I stället lekte jag med dukar i alla färger och former till olika kläder och stilar. Nu när mitt hår börjat lite växa och jag lämnat bort dem, saknar jag dem lite.

Been there

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Nu, tre år efter diagnos och behandling,

har jag börjat kunna sluta vara rädd att jag ska dö. Det känns skönt att inte varje dag gå och oroa sig. Vill att ni andra, som är mitt i helvetet just nu, ska veta att det kan komma en dag när livet känns normalt. Jag tänker till och med att också om cancern skulle komma tillbaka nu är mina barn tre år äldre och starkare än om allt skulle ha gått på tok första gången jag blev sjuk.

”Det blir bättre”

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Lyssnade på Radiodoktorn

5.10 2011 med bröstcancerkirurgen von Smitten. Jag var lite besviken över att han höll fast vid att man, vid spridd bröstcancer, endast erbjuder medicinsk vård och att man vid HER-2 positiv bröstcancer ger Herceptin. Det är bra medicin - jag har själv fått 36 behandlingar - men han kunde ha nämnt det nyaste: trastuzumab emtansin (T-DM1)också.
Jag har tålt cytostatikan dåligt och fått mina metastaser både strålade (stereotaktiskt) och opererade i Uppsala. Jag förstår att man kanske inte har resusrser, tekniska och ekonomiska, men man kan ju alla fall NÄMNA och ge hopp.

Hälsningar,
\"3 x drabbad\"

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Vill gärna göra mina medsystrar medvetna

om ett symptom som också kan vara tecken på bröstcancer:

Förra hösten var jag på mammografi, utan att någonting syntes. I januari började min hand, handled och arm svälla upp. Värst var det mot kvällen.

Den första läkare jag visade det för skickade mig på fysikalisk behandling. Tio månader, sex läkare och ett sjukhus senare fick jag min diagnos. Då hade cancern spritt sig till hela lymfsystemet, lungorna och levern. Den svullna armen berodde på att armhålans lymfknutor var fulla av metastaser.

Vill gärna att alla kvinnor ska vara medvetna om symptomet.

Jag trodde att jag kunde lita på systemet

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Stå på dig

om du känner en knöl i bröstet, också om mammografin inte visar någonting.

Jag gick i ett och ett halvt år med en knöl, som jag själv kände, men som inte syntes vare sig i mammografi, ultraljud eller magnetröntgen. När läkarna väl – efter ett och ett halvt år - gick med på att ta en biopsi visade det sig vara cancertumör på 1,6 cm. Också armhålans lymfknutor var angripna.

Enligt den opererande läkaren hade cancern aldrig hunnit sprida sig om den hade undersökts och tagits bort genast när jag själv kände den.

Rädd och förbannad.

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Vill bara berätta för alla

som liksom jag fått Femar utskriven att när jag för några dagar sedan skulle ta ut nya Femar-tabletter på apoteket sa de att FPA inte längre ersätter Femar utan har övergått till det betydligt billigare (ca en tiondel av priset) Letrolan. Jag ringde till Cancerkliniken och frågade om det var okej och de sa att Letrolan är precis lika bra som Femar.

Har tagit medicinen i ett år nu

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

När jag var 63 år

fick jag diagnosen bröstcancer och greps av förtvivlan. Jag opererades våren 1994 på Kirurgiska Sjukhuset i Helsingfors. Hela bröstet togs bort.

Att använda inlägg i behån var en daglig påminnelse, mycket deprimerande.

Jag fick bröstrekonstruktion samma år i december på samma sjukhus. Där fick jag en utmärkt vård med efterkontroller i flera år. Kände mig trygg, vilket säkert bidrog till en snabb återhämtning.

Idag, 17 år senare, mår jag bra och har levt ett normalt liv. Min gynekolog kollar brösten och mammografi samt ultraljud görs vartannat år.

Ett råd till andra bröstcancerdrabbade: Låt göra en bröstrekonstruktion om din läkare anser det möjligt! Livskvaliteten blir så mycket bättre!

Eva

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Det värsta är

när människor kommer och säger ”Det går säkert bra! Oroa dig inte” Och så ger de en massa exempel på kvinnor som har överlevt sin bröstcancer. Jag skulle bara vilja skrika ”För f-n” Du vet ingenting om just min tumör, hur aggressiv den är, hur mycket den har spridit sig! Tror du att det att du, som inte vet någonting om saken, säger att jag inte ska oroa mig, gör att jag bara så där slutar upp att vara rädd? Går hem glad och nöjd och aldrig mera grips av ångest? Jag förstår att min rädsla gör dig illa till mods, men kanske du kan stå ut med den de här några minuterna du står framför mig? Det är ändå jag som har det värst, som ska leva vidare med min sjukdom, långt efter att du har återgått till ditt och glömt bort hela saken”.

Lyssna – försök inte med våld trösta

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Det som jag nästan har tagit hårdast

är att märka hur folk drar sig undan mig, som om jag hade någonting smittsamt. Slutat ringa, slutat stanna och prata på gatan. Nu märker man vilka som är verkliga vänner och vilka som inte är det! Och det gör att man känner sig extra ensam.

Amanda

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Till alla er som har

en cytostatikabehandling framför er , av en eller annan orsak: Strunta i de här eländiga perukerna! Skaffa en kiva sjal, turban eller hatt. Eller gå skalliga. Jag blev åtminstone mycket gladare när jag slutade försöka låtsas att jag fortfarande hade hår. (Och det syns ju ändå att det är en peruk…)

Skalle-Pernilla

bröscancers rosa band på en rosa bh
Var åttonde kvinna bröscancers rosa band på en rosa bh Bild: iStock bröstcancer

Jag vet att det här låter fåfängt,

men jag sörjer mitt högra bröst (som inte ens helt är borta) . Ärret och gropen borde vara en påminnelse om att jag har överlevt (än så länge), men det är istället en ständig påminnelse om hur ful jag är. Min man bedyrar att det inte spelar någon roll, men jag vet att det gör det.

Ledsen

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Nyligen publicerat - Hälsa