Hoppa till huvudinnehåll

Tomas Tranströmer - ljuvlig och verklig

Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011 för att han "i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga". Redaktörerna i Radio Vegas studio har nära till tårarna av ljuvlighet!

Informationsruta

Vi hör utdrag ur Tomas Tranströmers dikter:
Balakirevs dröm
Allegro
Minnena ser mig

Tomas Tranströmer gav 1954 ut samlingen 17 dikter – en av decenniets mest uppmärksammade debuter. Sedan följde diktsamlingarna Hemligheter på vägen (1958), Den halvfärdiga himlen (1962) och Klanger och spår (1966).

Tranströmers diktsamlingar präglas av sparsamhet, konkretion och metaforer. I de senaste samlingarna Sorgegondolen (1996) och Den stora gåtan (2004) har Tranströmer gått mot ett allt mindre format och en allt större grad av koncentration.

I Kulturtimmen sitter glada redaktörer som har nära till tårarna, för att Tranströmer äntligen får priset, för han är så ljuvlig. Vi får höra olika sidor av hans diktning och också uppläsningar av hans dikter.

Gungerd Wikholm var på ett Tranströmerseminiarium 2003. Där samtalade hon med forskaren Niklas Schiöler och Caj Westerberg som har översatt Tranströmers dikter till finska. Tranströmer är en diktare som märkte detaljerna.

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet