Hoppa till huvudinnehåll

Gårdshuset - koka slamfärg (rödmylla)

Rödmyllefärg
Ytterväggarna på Gårdshuset på Strömsö från 1800-talet var i behov av ny ytbehandlig. Rödmylla skulle det bli, dels för att rödmyllefärgen är traditionell och passar på vårt gårdshus, dels för att slamfärgen är skonsam mot trä.
Susanna, Jim och Johan

...Känslan...

RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg

Rödmylla är en stark ingrediens i vår finländska byggnadskultur. Det blir lite extra varmt i själen när man ser ett rött hus. Ser man många värmer det ännu mer. Medvetet eller omedvetet upplever vi hur den röda färgen värmer upp vårt nordiska landskap som under vinterhalvåret präglas av en blå kall ton. Det röda och det blå samtidigt skapar en behaglig balans mellan varmt och kallt. Tänk på alla bondstugor, uthus, båthus, industribyggnader och kyrkor som målats med rödmyllefärg. Och vilken spänning som uppstår när en uråldrig ytbehandlingsmetod möter modern arkitektur. För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus.

...Förarbetet...
Gårdshuset sandblästras class=Vägen har förlorat sin färg.Sandblästrad gavel

Första steget i vårt arbete blev att rengöra ytterväggspanelen från den befintliga färgen, som såg ut att vara någon typ av oljefärg. Rengöringen var nödvändig därför att slamfärg skall strykas på rent trä. Då får den bättre fäste och träet mår bättre om det enbart är täckt med slamfärg. Den färgtypen ger träet möjlighet att ”andas” och torka om det har blivit vått. Och vått blir ju trä som är uthus, på ett eller annat sätt.

För att avlägsna gammal färg från målade bräder kan man använda kemikalier eller värme som gör färgen mjuk så att den går lätt att skrapa bort. Det är en relativt säker, men tidskrävande metod. Här tog vi ett radikalt beslut, vi skulle experimentera lite. Vi tänkte låta sandblästra vårt Gårdshus. Experimentlustan förhöjdes av det faktum att panelen inte var lika gammal som byggnaden i övrigt. Troligtvis har vårt Gårdshus ”fått nya kläder” på 1960-talet. Om man inte är expert på just sandblästring är detta definitivt inget man gör själv. För ett gott och jämnt resultat krävs det en erfaren yrkesman med varsam hand. Är man inte försiktig gör sandstrålen djupa oreparerbara spår i träet. Det blir ännu knepigare på grund av att trä inte är ett homogent material, vilket bidrar till att sandkornen gör djupare intryck i vårveden än i höstveden.

...Färgen...
Teamet kokar färgJim häller i järnvitriol.
Rödmylla är ett kulörnamn i familjen slamfärg. Slamfärg är en typ av färg där små partiklar av färgpigment och sammanbindande ämnen svävar omkring i vatten. Beroende på pigmentet kan den ha olika namn. Används rött pigment blir det rödmylla, används gult pigment blir det gulmylla och så vidare. Nuförtiden klarar man av att bränna många olika kulörer. Man får t o m tag på svart slamfärg.

...Receptet...
Tjugofem liter vatten behövsFärgen kokas över öppen eld.

Vi ville koka vår egen rödmylla, det blir roligare så. Som pigment valde vi Italien-rött, då det är en typisk färg i våra trakter. Förutom pigment behövs i huvudsak vatten, järnvitriol och rågmjöl. Receptet är traditionellt, men kan variera mycket beroende på region och kock. Andra tillsatser kan förekomma, t ex nån form av olja för att stärka färgskiktet. I regel tillsätter man 5 – 10 % olja. Mera får det inte bli för då tappar slamfärgen sin egenskap och blir en oljefärg. Man använder vanligtvis kokt linolja (fernissa) eller i kusttrakterna sälolja som kokats på sältran.

Du behöver:
25 l vatten
1 kg järnvitriol
1 ½ kg rågmjöl
4 kg pigment

Indian-rött pigment class=Jim mitt i röken.Johan vispar ihop rågmjöl och vatten

Koka upp vattnet och tillsätt järnvitriol. När det löst sig häller man i rågmjölet, som man vispat ner i kallt vatten. Låt koka under omrörning i en halv timme. Koka inte med hög värme. Det skall sjuda, men det låter bättre att säga att man kokar. Därefter tillsätter man färgpigmentet och låter koka (sjuda) under omrörning i drygt en halv timme. Klart att måla. Om du inte genast målar och vill att färgen skall stå sig bör du tillsätta ammoniak, annars kan färgen bli dålig. Istället för ammoniak kan man även använda kopiss, som man gjorde förr i världen.

Vattnet skall vara rent och rågmjölet finmalet. Järnvitriol eller järnsulfat som det också heter är en slaggprodukt från industrin som uppstår när man galvaniserar stål. Järnvitriol sägs fungera som skydd mot röta och mögel, men det bästa skyddet mot mögel och röta är nog konstruktioner som håller byggnadsmaterialen torra, år ut och år in.
Röda pigment finns i flera olika nyanser, vilken kan variera mellan olika tillverkare. Vanliga namn är; Falurött, Italienrött, Rödockra och Rödoxid.

Färdig slamfärgMycket färg behövs för att måla en stor hela huset.

Om man vill uppnå en specifik nyans är det nog bäst att göra ett provkok innan man blandar i stora grytan. Nyansen kan variera från region till region och ju äldre huset är desto ljusare nyans passar. Vissa byar kan även ha sin egen blandning. Det kan vara skäl att rådgöra med byaäldsten.

För att hålla grytan kokande med minimal eld en kall och blåsig dag, kan det vara skäl att isolera grytan med ett eldfast isoleringsmaterial.

...Målandet..
Susanna målar vägg class=Vacker fyllig röd slamfärgJim och Johan målar vägg.

Beroende på underlaget målar man 3 - 5m² / liter slamfärg. En stor tjock pensel är ett lämpligt redskap för strykning av färgen, som är lätt att hantera.

Om man följer gamla råd så brukar det ofta bli bra. Förr sades det att hus skall målas innan midsommar, men inte så tidigt att det finns risk för nattfrost. Starkt solsken är inte heller bra. ”15 grader och mulet” är en bra tumregel. Träet skall inte vara alldeles färskt och inte heller på annat sätt fuktigt när man målar.

Häll upp färgen i lämpligt små kärl så känns målandet lättare. Speciellt när skall måla högre upp och stå på annat än marknivån.

Beroende på var huset står och hur väder och vind kommer åt fasaden, kan man säga att en träfasad målad med rödmylla normalt borde målas om vart tionde år. Husets södra fasad tärs ofta mest, speciellt om solen lyser rakt på. Men man skall heller inte måla för ofta för då kan färgskiktet bli för tjockt och börja flaga. Målar man för sällan torkar träet ut och börjar spricka. Faktum är ändå att en ommålning med rödmylla är rätt enkel att utföra. Det enda förarbete som krävs är att man borstar fasaden med en skarp borste. Sen är det bara att koka ny färg och måla.

Gårdshuset färdigt målat

(Expert: Johan Ångerman)

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

 • Återvinn verkstadsmaterial och idéer

  Möbler, skrot, metall och trä kan bli nya kreationer.

  Jim Björnis tips på hur du tar till vara arkitektoniska lösningar samt gamla möbler, skrot, metall och trä som du kan förvandla till nya kreationer.