Hoppa till huvudinnehåll

Gasproblem vid mens

Jag är en nittonårig tjej som då jag har mens alltid får "gasproblem". Det känns som om min mage generellt skulle bli lite upp och ned och jag börjar prutta mer än vanligt. Och dessutom är det inga diskreta doftlösa pruttar precis, vilket är pinsamt och besvärande då man umgås med folk, man kan liksom inte slappna av. Vad kan detta bero på, och finns det något man kan göra åt det? Jag har konstaterad laktosintolerans och äter redan nu helt laktosfri mat.

Sexualterapeut Suss Åhman svarar:

Att få magproblem av något slag när man har mens är något som flera flickor drabbas av. Olika människor reagerar på olika sätt under mensen, en del känner inte av något överhuvudtaget medan andra kan få diarré, må illa eller ha ont i ryggen eller något liknande. Det beror på att hormonerna påverkar alla människors kroppar på olika sätt.
Har man väldigt stora problem under mensen kan man överväga att börja använda något slag av hormoner, exempelvis p-piller som i de flesta fall underlättar problemen. Kroppen fungerar överlag helt enkelt lite olika beroende på var i menscykeln man är.

Läs också