Hoppa till huvudinnehåll

Underliga uppfattningar om underlivet

Bild: YLE sexbloggen

Här om dagen läste jag en internationell undersökning som fick ögonbrynen att resa sig. En undersökning som berättar att många unga tror att en dusch efter oskyddat samlag är tillräckligt för att skydda sig mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Say WHAT?!

Hur dum får man egentligen bli, undrar jag? Att klaga på att man inte får tillräckligt med sexualundervisning är inte en bra förklaring. Det finns ju internet. Men även före internet hade människor sex (suprise!) Jag lärde mig allt om sex från tidningar som KP, Frida och Veckorevyn. Ibland kollade vi även på kompisars pappors undangömda porrtidningar, för att förstå bättre... (Fotnot: 80-talets tjejer hade mycket mera buske än idag)

Tycker synd om de stackare som får sin sexualundervisning från religiösa papyrusrullar

Men visst har även jag förstått saker fel. En dag på stranden läser jag och de coola tjejerna Frida och vi lär oss om muspruttar. Musprutt tänkte jag var som en vanlig prutt men att den kom ur slidan. Min första tanke var att jag tyckte det var orättvist att flickor hade två hål de kunde prutta med. Tänk vad tufft!

Jag får väl vara nöjd att jag lever i Finland och har haft tillgång till fakta när det gäller sex. Alla är tyvärr inte lika lyckligt lottade. Tycker synd om de stackare som får sin sexualundervisning från religiösa papyrusrullar, lertavlor eller heliga män. Kvinnor är ju sällan heliga, ni kanske känner till den naiva kvinnosynen många religioner har.

Mitt tips är, ifall du inte vet, att fråga och vara nyfiken. Det är betydligt värre att göra abort eller att ha en könsjukdom. Och det är 100 procent sant!