Hoppa till huvudinnehåll

Gårdshuset - montera dörr 2 (bygga dörr med glasfönster)

Jim stänger dörren

Bakom Gårdshuset finns en liten öppen gård som skapas av själva huset och ett vedlider. Första steget till att bättje kunna utnyttja gården är att göra en öppning från sommarverkstaden ut mot gården. Sagt och gjort; fram med motorsågen och dit med en dörr. Gärna med glas så att vi kan få insyn och insikt.

...Känslan...

Johan sågar vägg class=Öppningen skapasGänget i öppningen

En öppning eller inte kan vara avgörande för vilken känsla man har för ett utrymme eller en plats. En öppning ger tillgång till det följande rummet och kan samtidigt ge luft och ljus. För många öppningar kan leda till rörelser i rummet som stör den egentliga verksamheten. Och felplacerade öppningar kan begränsa användningen av stora väggytor.

...Förarbetet...

Det är viktigt att ha en plan för hur man skall använda öppningen. Då får man med största sannolikhet en dörröppning som fungerar och stöder verksamheten i rummet. Vi väljer att placera dörren mot bakgården mitt för den existerande dörren. Det ger oss möjlighet att använda fönstergaveln och den motstående väggen från vägg till vägg, med arbetsbänk, förvaring eller annan typ av utrustning som man kan behöva i en sommarverkstad.

Johan sågar i balkenJohan borrar i balken

Eftersom ytterväggen är byggd av liggande stock går det bra att göra en öppning. Bara man har möjlighet att lämna ett par tre stockar hela ovanför öppningen kan man skapa en balk över öppningen genom att binda samman stockarna med dymlingar eller kraftigare bultar. Där man skär av stockarna bör man hålla samman stockändarna genom att montera ett svärd i vardera sida. Svärdet kan man tillverka själv genom att montera en stadig list på en planka.

» Här beskriver vi hur du förstärker en dörröppning.

...Yttre ytterdörren...

Johan sågar vägg class=Öppningen skapasGänget i öppningen

De yttre dörrarna valde vi att göra i hyvlat virke med stommen som ett utanpåliggande kors. Det stabiliserar sammtidigt som det är dekorativt. Eftersom dörrbladet är rätt stort är det praktiskt att hänga den på en glidskena. Då kan man dessutom använda den så att man drar ifrån bara så mycket som behövs för tillfället, utan att den tar mycket plats. Glidskenan gjorde vi av ett flatjärn som passar i hjulet på upphängningsmekanismen.

Johan sågar vägg class=Öppningen skapasGänget i öppningen

...Inre ytterdörren...

Eftersom vi har en yttre ytterdörr som inte släpper igenom ljus, så passar det ypperligt med en glasdörr som ger oss ljus i vår verkstad fast dörren är stängd. Då inre ytterdörrarna skall ha egenskapen av en tät dörr valde vi att utrusta dem med värmeglas. Ett värmeglas är två rutor som limmats ihop med en distanslist emellan. Mellanrummet är det som isolerar. Vi valde att återanvända gamla dörrar som ofta har en stabil stomme i prima virke. De gamla speglarna som tillverkats av panelbräder gick lätt att ta ut. Falsen som återstod lämpade sig väl för montering av glasen. Det kändes harmt att slå ut speglarna/panelen som var lite väl vackra och i mycket gott skick.
Här kan du se hur Jim i tidigare avsnitt av Strömsö renoverade bastuns dörr med infällt glasfönster och pardörrarna till lusthuset.
» Jim renoverar bastudörr.

» Jim bygger lusthusets pardörrar.

Johan sågar vägg class=Öppningen skapasGänget i öppningen Johan sågar vägg class=Öppningen skapasGänget i öppningen Susanna målar innerdörrenFärdig innerdörr

(Expert: Johan Ångerman)