Hoppa till huvudinnehåll

Libyen och Muammar Gaddafi

I 42 år (1969-2011) styrde Muammar Gaddafi diktatoriskt Libyen med sin "gröna revolution" . Omvärldens syn på Gaddafi växlade, men Gaddafi hade makt genom olja. Våren 2011, i samband med de arabiska revolutionerna, störtades Muammar Gaddafi.

Gaddafi föddes 1942 i en beduinfamilj. I det här skedet var Libyen ännu en italiensk koloni, och Gaddafis pappa fängslades en gång för att ha motverkat kolonimakten.

Muammar Gaddafi var 27 år gammal och överste då han med en militärkupp 1969 tog makten i landet efter kung Idris I. Till att börja med tog Gaddafi intryck av nasserismen i grannlandet Egypten. Gamal Nasser hade skapat en arabisk nationalism i Egypten som Gaddafi försökte följa.

Under 1970-talet ändrade Gaddafi kurs och började i stället förkunna sin egen ideologi. Gaddafi skrev en ”Grön bok” som var ungefär motsvarigheten till Maos lilla röda. I boken berättar Gaddafi om ”den tredje universella ideologin”. I kalla krigets klimat menade Gaddafi att Libyen hade en mellanväg mellan kapitalism och socialism. Gaddafi ansåg att hans tredje universella ideologi var en islamisk variant av socialism och ett alternativ till USA:s kapitalism och Sovjetunionens socialism.

Enligt Gaddafi var Libyen ett Jamahiriya, en stat som styrs av massorna, men i praktiken var Gaddafis regim en diktatur med en hemlig polis som övervakade att diktatorns autoritära styre inte ifrågasattes.

1971 ville Egypten, Syrien och Libyen bilda Arabrepublikernas Federation. Marcus Ölander rapporterar från Tripoli.

Under kalla kriget var Libyen ett jokerkort som man inte riktigt kunde placera i något visst läger. Medan grannländerna i norra Afrika fick stöd från antingen USA eller Sovjetunionen förde Libyens ledare en egen politik med oljan som trumfkort.

USA:s och Libyens förhållanden var krigiska under 1980-talet. Muammar Gaddafi stödde terroraktioner mot amerikaner. USA svarade med att bomba Libyen. År 1988 störtade flyget Pan Am 103 på orten Lockerbie i Skottland. Allt som allt omkom 270 människor på grund av att terrorister hade sprängt en bomb i planet. 1993 genomförde FN och västvärlden ordentliga sanktioner mot Libyen för att man skulle utlämna terroristerna. År 2003 erkände Gaddafi Libyens inblandning i Lockerbieincidenten.

Men 2004 närmade sig Libyen västvärlden igen. Man spekulerar i utrikesmagasinet 360 grader om det var p.g.a. sanktionerna eller för att pengarna var slut, men Gaddafi vill skrota kärnvapnen och delta i internationellt samarbete. 2009 deltog Muammar Gaddafi för första gången på FN:s generalförsamling. Han reste med sitt sedvanliga beduintält, som han dock inte fick slå upp på Donald Trumps gård (se klippet).

Under arabvåren år 2011 spred sig oroligheterna till Libyen. Gaddafi ville inte erkänna eller lyssna på demonstranternas krav på reformer. Han kallade dessa bland annat för ansvarslösa huliganer. Slutligen ledde oroligheterna till ett inbördeskrig, där oppositionen till att börja med ockuperade östra delarna av landet med bas i staden Benghazi och Gaddafi-trogna trupperna det västra med huvudstaden Tripoli.

Nato och omvärlden blandade sig i krisen och många länder deltog i stridsflygsoperationer mot huvudstaden Tripoli. Många länder erkände oppositionens regering som en legitim stat visavi Gaddafis regim under krigets gång.

I augusti 2011 tog oppositionen över makten i huvudstaden Tripoli. Gaddafis regim hade använt en helgrön flagga för landet under åren 1977-2011. I och med att oppositionen lyckades erövra landet ersattes den helgröna flaggan med en trikolor som har rött, svart och grönt. I mitten finns en vit måne och en vit stjärna.

Den 20 oktober 2011 hittades och dödades Muammar Gaddafi i Sirte.

Text: Mikael Björk, Ida Fellman och svenska.yle.nyheter

 • svenska.yle.fi/nyheter: Vem var Muammar Gaddafi? (svenska.yle.fi)
 • Arkivet

  Mera från Arkivet och Elävä arkisto

  Följ Elävä arkisto och Arkivet

  Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Ungdom för helvete – om politik, frisyrer, sex och musik

   Leif Salmén och Nalle Wahlroos vill förändra samhället.

   Vänsterungdomarna Leif Salmén och Nalle Wahlroos vill förändra det kommersiella samhället. För övrigt diskuteras sexualitet, politik, p-piller, musik och långt hår i detta ungdomsprogram från 1960-talet.

  • Stoff – om riksdagsval 1983

   Barnen lär sig om riksdag och riksdagsval 1983.

   I ett aktualitetsprogram för unga, Stoff, får vi lära oss om riksdagsval inför valet 1983.

  • Riksdagsvalet 1983

   1983 får valet en standargäst – datorn!

   Riksdagsvalet 1983 introducerar ett nytt inslag: datorerna. Ulla Eloranta, som "kommenderar" maskinerna, är sändningens viktigaste person. Mot slutet av sändningen kraschar datorerna och svartvita reservdatorer får köra in slutresultaten.

  • Minns i november – thriller i Småstad

   Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder

   Småstad är en liten harmonisk stad, men under ytan pyr det. Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder. De duktiga poliserna får ta itu med en riktig härva.

  • Någon borde sörja

   En överkörd man vid domkyrkan och en strypt kvinna på Kåren.

   En överkörd man vid Åbo domkyrka och en strypt kvinna på Kårens vind - har de något samband? Åbopolisen får ett knepigt fall att ta itu med, men de stressade karlarna hinner också roa sig.

  • Mormor – drama om ålderdom

   När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

   Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

  • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

   Ålder, alla talar om ålder.

   Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

  • Märta Laurent talar om att åldras

   Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

   Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

  • Firmajulfester

   Firmafester

   Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

  • I december sups det

   Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

   1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

  • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

   Vintillverkning på 1990-talet

   I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

  • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

   Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

   Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

  • Lotsen är livvakt på haven

   Lotsarnas historia fram till 1994.

   Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

  • Att vara lots i Pellinge

   En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

   Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  • Fraktfartyget m/s Pamela

   Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

   Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

   Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

   Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  • En svår fred 1944

   Vapenstillestånd med tunga villkor för Finland

   I september 1944 slöts vapenstillestånd mellan Finland och Sovjetunionen. Villkoren var mycket tunga.

  • Hösten 1944

   Mörkläggning, flyglarm, krig och en svår fred.

   Sensommaren 1944 går det dåligt för Finland. Mörkläggning, flyglarm, krig och en svår fred.

  • Munsalasocialismen

   Under 1900-talets början skapades en egen rörelse.

   I Munsala utvecklades under 1900-talets början en helt egen form av socialism. Den kom till trakten genom forna emigranter som återvänt från USA med Marx och Engels verk i bagaget. Deras läror kom att prägla ortsbefolkningen från inbördeskriget 1918 till fortsättningskriget.

  • När Finland var fem före att bli fascistiskt - högerradikala skjutsade den liberala president Ståhlberg till gränsen

   Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

   Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

  • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

   Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

   I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

  • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

   Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

   Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

  • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

   Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

   Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

  • Att leva i Tjernobyls skugga

   I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

   I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

  • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

   Veckans Puls 1986 granskar följderna.

   Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

  • Dave Lindholm 1979

   Daves bänd Pen Lee har just splittrats.

   Dave "Isokynä" Lindholm intervjuas här av Ronnie Österberg. Det är 1979 och Daves bänd Pen Lee har just splittrats och skivbolaget Love Records gått i konkurs.

  • Om narcissistisk personlighetsstörning

   Charmerande och tyrann. Som två olika personer.

   En människa med narcissistisk personlighetsstörning är som två olika personer. Inom hemmets fyra väggar är det personens humör som styr allt. Utanför kan personen vara charmerande och vänlig.

  Nyligen publicerat - Arkivet