Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran stiger i Turkiet

Bild: TOLGA BOZOGLU /EPA jordbävning

Intensivt räddningsarbete pågår i det jordbävningsdrabbade området i östra Turkiet. Omkring 270 människor dödades i den förödande jordbävningen i går. Hundratals människor saknas fortfarande och dödssiffran befaras stiga betydligt.

Räddningsmanskap har arbetat hela natten för att få fram överlevande under de över 60 höghus som kollapsade vid jordskalvet. Bland de kollapsade husen finns också studenthem.

Enligt turkiska myndigheter deltar 1 275 räddningsgrupper och 145 ambulanser i räddningsarbetet. Också sex militärbataljoner är på plats för att hjälpa till.

Jordbävningen inträffade i nordöstra delen av landet nära gränsen till Iran. Både i staden Ercis, som är värst drabbat, och i Van har dödssiffran stigit till över 100. Över 1 000 människor är skadade. Ercis har omkring 100 000 invånare.

Premiärminister Tayyip Erdogan besökte staden i dag. Han varnade för att förödelsen kan vara stor också i omkringliggande landsortsbyar som räddningsarbetarna ännu inte har nått.

Tusentals människor har tillbringat natten utan tak över huvudet, det råder brist på elektricitet och temperaturen ligger kring noll grader.

Turkiets semiologiska institut uppskattar att den slutliga dödssiffran kommer att bli mellan 500 och 1 000.

Jordskalvet mätte 7,2 på Richterskalan och följdes av flera kraftiga efterskalv.

Turkiet drabbades av en kraftig jordbävning också 1999. Då dog omkring 20 000 människor.

Läs också: Löövi befarar flera döda i Turkiet


(Av Henrika Juslin)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes