Hoppa till huvudinnehåll

I morotslandet

framtid
framtid Bild: YLE sluta panta

Då en journalist frågade den legendariska bergsbestigaren George Mallory varför han ville bestiga Mount Everest (världens högsta berg) svarade Mallory helt enkelt "För att det finns där".

Man ska alltså bestiga berg, och enligt samma logik ska man utforska grottor, segla på hav, läsa böcker, skriva tenter, klara av kurser, avlägga en examen och utföra ett jobb. För att de finns där. Enkelt och klart, simpelt och tydligt. Vad mera kan man kräva? Behövs det någon annan morot?

För oss vanliga dödliga är det väl ganska klart. Vad vi än gör kommer väggen emot regelbundet. Stunder då vi stannar upp, stirrar ut i rymden och frågar oss själva ”Varför håller jag på med det här?” Stunder då ekorrhjulets gnissel är så högljutt att vi tror att enda sättet att få tyst på det är att sluta springa. Det är då vi ser oss om efter något som skulle stimulera oss att fortsätta streta. Kalla det morot, kalla det motivation. Vad det handlar om är någon orsak till att fortsätta, något som ger mening åt lunken.

Det är skäl att hitta din egen morot i vad du än gör. Det är dessutom fiffigt att gräva upp den före du tappar sugen och ifrågasätter vad du håller på med. Det är lättare att ta dig själv i kragen om du redan funderat över varför du gör vad du gör, om du redan vet hur du ska komma tillbaka i balans.

Det finns avlägsna morötter, sådana som är så långt borta att du måste anstränga dig för att avgöra om de överhuvudtaget är morötter. Det här är t.ex. hela utbildningsprogram (om 2,5 år blir jag färdigt utbildad kock) eller något roligt du vill unna dig själv (om jag jobbar ytterligare 9 månader har jag råd till jorden-runt-resan). Påminn dig själv regelbundet om de här morötterna, och förklara för dig själv varför de är morötter. ”Jag ser fram emot att bli kock, jag tycker om att jobba i kök, och det ska bli skönt att äntligen förtjäna lite pengar”, eller ”På min resa vill se Ayers Rock, Angel Falls, Grand Canyon och Eiffeltornet”. Dröm dagdrömmar, det är då morötterna är som störst och sötast.

Du hade förhoppningsvis en orsak till att du sökte dig till den utbildning du är i. Glöm inte bort den orsaken, den är en av dina viktigaste morötter. Om du t.ex. sökt dig till gymnasiet för att du inte riktigt vet vad du vill bli, ska du pröva på så mycket som möjligt. Välj olika sorters kurser, närma dig allt vad du gör med frågan ”Är det här vad jag vill göra” i bakhuvudet. Om du är där för att du vet vart du vill fortsätta ska kurserna du läser förstås stöda ditt kommande val.

Morötter som är närmare inpå är lättare att se, och kan vara roligare att springa efter. Det gäller bara att hitta dem – eller hitta på dem! Om du röjer undan dina hemuppgifter idag kan du träffa kompisarna med gott samvete i morgon. Så fort du sammanfattat ett kapitel i boken får du belöna dig själv (med ngt gott, en spelstund, en promenad). Om du får projektarbetet gjort har du ett ledigt veckoslut. Om du gör väl ifrån dig på den här kursen har du lättare att få en arbetspraktik du skulle trivas med. Det mesta du gör har följder, positiva följder. Det kan t.ex. vara mindre kvar att göra, mera fritid, ökad yrkeskunnighet, bättre chanser till arbets- eller studieplats, osv. De här följderna är dina morötter.

Bästa moroten är förstås den du tuggar på som bäst, inte den du springer efter. Själv tycker jag att Mallory borde ha svarat ”För att det är kul”. Bättre morot än så finns inte. Sök dig till studier och arbetsuppgifter du tycker är roliga. Kom ihåg de muntra stunderna då det känns motigt. Om du är på rätt ställe har du garanterat mera höjdare än bottennapp.