Hoppa till huvudinnehåll

Av annan sort: zigenare

Är romerna av en annan sort än vi? Det tar ett barnprogram från sextiotalet reda på. Vi skall lära oss att leka med andra, oberoende av hur de ser ut.

En viktig roll för barnprogram i tv:n har varit att informera barn om hur andra har det och göra barnen toleranta. Men det är inte alltid lätt.

Vi får följa med en vanlig hemmafrus sysslor, med bakning. Men plötsligt ringer det på dörren och en romsk kvinna stiger på för att sälja dukar. Hemmafrun ursäktar sig för sitt ostädiga hem.

På gården börjar barnen leka med varandra. Barnen försöker vara toleranta: "Också negerdockan behöver en mamma som sköter om den, inte kan den ju rå för hur den ser ut (...). Man måste också vara snäll mot dem som inte har ben." De romska barnen tittar tyst på, tills alla går in för kaffekalas.

Vi får höra om zigenarkvinnornas kläder av den romska kvinnan, fru Dagmar Berg. Vi besöker också hennes hem. Fru Berg har aldrig gått i skola, så hon kan varken läsa eller skriva eftersom zigenarna flyttar omkring så mycket. Men hennes barn och barnbarn har lärt sig. Zigenarna är mycket friare, men har svårt att få bostäder. Zigenarbarnen leker hellre med hundar och kattor.

Det finaste i filmen är kanske när de romska barnen framför en engelsk rocklåt på en gammal bil.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet