Hoppa till huvudinnehåll

Finland bundet av Sveriges Afghanistanbeslut

Finländsk fredsbevarare i Afghanistan
Finländsk fredsbevarare i Afghanistan Bild: Yle finländsk fredsbevarare afghanistan

Finland har ingen tidtabell för hur Afghanistaninsatsen ska avvecklas fram till år 2014. Riksdagens utrikesutskott väntas diskutera tidtabellen i november, medan frågan kommer upp i riksdagen i december. Beslutet kan ändå dröja till efter nyår.

- Sverige har redan gjort sitt beslut. Man kan fråga sig om de finländska politiska beslutsfattarna alls har något val. Hur demokratiskt är det när ett nära samarbetsland redan har fattat sitt beslut? säger forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet.

I tisdags kom Sveriges regering tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att kalla hem ungefär hundra svenska soldater årligen. Den första gruppen på omkring 150 soldater lämnar Afghanistan i slutet av 2012.

De sista stridande trupperna kallas hem till Sverige vid månadsskiftet maj-juni 2014. Kvar blir omkring 200 svenska utbildare, enligt planen.

Eurokrisen drar ut på Afghanistan - beslut

Sveriges Afghanistantrupp består för tillfället av omkring 550 personer, medan Finlands består av ungefär 190.

- Det klart att det svenska beslutet begränsar de finländska beslutsfattarnas marginal, det vill säga vilka beslut de kan fatta. Det är problematiskt, säger Charly Salonius-Pasternak.

- Efter militäroperationer som den i Afghanistan har man lärt sig att man måste samordna besluten bättre.

Det är olika politiska tidtabeller och eurokrisen som har lett till att besluten om Afghanistan kommer i otakt i Sverige och Finland, tror Salonius-Pasternak. Han utgår från att Finland kommer att dra tillbaka sina trupper enligt samma tidtabell och i samma proportion som Sverige. Det skulle bli 15-30 soldater varje halvår.

Dålig tilltro till afghanska polisen

I slutet av år 2014 är det tänkt att de afghanska säkerhetsstyrkorna ska ta över efter de Natoledda Isaf-styrkorna. Senast i tisdags varnade Danmarks militära underrättelsetjänst för att afghanerna själva inte kommer att kunna bära säkerhetsansvaret för Afghanistan.

- Den afghanska polisen har tyvärr ett väldigt, väldigt dåligt rykte. Vi är inte alls säkra på att det kommer att finnas en fungerande polismakt i norra Afghanistan där svenskarna och finländarna patrullerar lagom till år 2014. Då håller inte heller reträttplanen, säger forskaren Stefan Olsson vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

(Av Josefine Janhonen)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes