Hoppa till huvudinnehåll

Gårdshuset - bygger rökugn

Tunnan till rökugnen bränns

Gårdshuset bygger en enkel rökugn av en vanlig plåttunna. Sedan röker de abborre i den.

Susanna, Jim och Johan

...Känslan...

Att röka fisk är enkelt och känns härligt primitivt. Lite salt i fisken samt alspån och enris i tunnan så blir det bra.
Att återanvända en plåttunna känns i all sin enkelhet rätt.

Gänget i full färd med att röka fisk

...Förarbetet...

Leta rätt på en tunna, hämta den och såga itu den på lämpligt ställe. Vi använde vinkelslip. Gör man så bör man ta reda vad som förvarats i tunnan tidigare. Eldfängda vätskor kan producera gas som är lättantändlig. Det minsta man bör göra är att skruva ur korkarna så att gasen rymmer innan man sågar itu tunnan. Sen kan man även bränna ur tunnan, endera genom att elda underifrån eller bränna med gas.

RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg

Vi skruvade i tre bultar med mutter på var sida som upphängning för ett gallerplan, som vi tillverkade av ett flatjärn som nitades ihop till en ring och ett överblivet tre millimeters armeringsgaller. Vi klippte av några pinnar i gallret och krökte upp dem för att ge stöd åt abborrarna.

Man får givetvis inte glömma att skaffa fisk. Det enklaste sättet är att beställa ett parti abborrar från den lokala fiskleverantören. Det gjorde vi. Alspån kan man köpa i lämpliga påsar men vi hade alklabbar i vedlidret så vi hyvlade helt enkelt lite på en klabb med handkuttern så fick vi spån.

Vi byggde en enkel eldstad av tegelstenar framför Gårdshuset. Eldstaden utformas så att man får värme under större delen av tunnbotten så att alspånen bränns jämnt.

Gallret görs av armeringsjärn class= Saltade abborrar

...Tankar om rökning av fisk...

Det finns lika många sätt att röka som det finns rökare. Vissa vill hänga fisken och vissa vill röka den liggande med ryggen nedåt. Någon saltar före rökningen och en annan saltar efter. En torrsaltar och en annan använder saltlake, si och så mycket, si och så länge. Många vill ha fisken i rökugnen en stund med öppen lucka/lock för att torka skinnet och på det viset få en snyggare färg på fisken.

RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg

Endera röker man fisken genom att elda inne i rökugnen så att fisken blir rökt av röken som kommer från själva elden eller så eldar man under rökkärlet så att man bränner spånet som börjar glöda och röka och ger fisken värme, röksmak och färg.

Då man eldar under kärlet så är det viktigt att locket är tätt, annars får det glödande och rökande alspånet tillräckligt med syre för att antändas och då kan fisken bli svart istället för gyllenbrun.

...Vår procedur...

Bygg eldstad och på med tunnan.

Strö ett jämnt lager alspån över botten och lägg i någon enriskvist.

Rada fiskarna på gallret och salta samt placera gallret i tunnan strax under locket.

Vi placerade dessutom träpinnar på utvalda ställen för att förhindra att fiskarna ligger mot varandra. Det är inte så farligt om de ligger mot varandra, men den yta som ligger mot en annan får ingen färg. Det är snyggare om fiskarna är helt gyllenbruna.

Det bildas rejält med rökFisken har fått fin färg

Sätt fyr på elden och elda i sju minuter med locket på glänt för att torka fiskskinnet något. Därefter placerar man locket tätt mot kärlet och eldar jämt och inte för hårt i 35-50 minuter. Tiden kan variera beroende på yttertemperatur, vindförhållanden samt fiskarnas mängd och storlek. Man får helt enkelt lära känna sin rökugn innan det blir perfekt.

När en fena lossar lätt så är det i regel ett tecken på att fisken är klar.

Rökt abborre smakar
(Expert: Jim Björni)

Nyligen publicerat - Bygga och bo