Hoppa till huvudinnehåll

Gårdshuset - bygger rökugn

Tunnan till rökugnen bränns

Gårdshuset bygger en enkel rökugn av en vanlig plåttunna. Sedan röker de abborre i den.

Susanna, Jim och Johan

...Känslan...

Att röka fisk är enkelt och känns härligt primitivt. Lite salt i fisken samt alspån och enris i tunnan så blir det bra.
Att återanvända en plåttunna känns i all sin enkelhet rätt.

Gänget i full färd med att röka fisk

...Förarbetet...

Leta rätt på en tunna, hämta den och såga itu den på lämpligt ställe. Vi använde vinkelslip. Gör man så bör man ta reda vad som förvarats i tunnan tidigare. Eldfängda vätskor kan producera gas som är lättantändlig. Det minsta man bör göra är att skruva ur korkarna så att gasen rymmer innan man sågar itu tunnan. Sen kan man även bränna ur tunnan, endera genom att elda underifrån eller bränna med gas.

RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg

Vi skruvade i tre bultar med mutter på var sida som upphängning för ett gallerplan, som vi tillverkade av ett flatjärn som nitades ihop till en ring och ett överblivet tre millimeters armeringsgaller. Vi klippte av några pinnar i gallret och krökte upp dem för att ge stöd åt abborrarna.

Man får givetvis inte glömma att skaffa fisk. Det enklaste sättet är att beställa ett parti abborrar från den lokala fiskleverantören. Det gjorde vi. Alspån kan man köpa i lämpliga påsar men vi hade alklabbar i vedlidret så vi hyvlade helt enkelt lite på en klabb med handkuttern så fick vi spån.

Vi byggde en enkel eldstad av tegelstenar framför Gårdshuset. Eldstaden utformas så att man får värme under större delen av tunnbotten så att alspånen bränns jämnt.

Gallret görs av armeringsjärn class= Saltade abborrar

...Tankar om rökning av fisk...

Det finns lika många sätt att röka som det finns rökare. Vissa vill hänga fisken och vissa vill röka den liggande med ryggen nedåt. Någon saltar före rökningen och en annan saltar efter. En torrsaltar och en annan använder saltlake, si och så mycket, si och så länge. Många vill ha fisken i rökugnen en stund med öppen lucka/lock för att torka skinnet och på det viset få en snyggare färg på fisken.

RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg

Endera röker man fisken genom att elda inne i rökugnen så att fisken blir rökt av röken som kommer från själva elden eller så eldar man under rökkärlet så att man bränner spånet som börjar glöda och röka och ger fisken värme, röksmak och färg.

Då man eldar under kärlet så är det viktigt att locket är tätt, annars får det glödande och rökande alspånet tillräckligt med syre för att antändas och då kan fisken bli svart istället för gyllenbrun.

...Vår procedur...

Bygg eldstad och på med tunnan.

Strö ett jämnt lager alspån över botten och lägg i någon enriskvist.

Rada fiskarna på gallret och salta samt placera gallret i tunnan strax under locket.

Vi placerade dessutom träpinnar på utvalda ställen för att förhindra att fiskarna ligger mot varandra. Det är inte så farligt om de ligger mot varandra, men den yta som ligger mot en annan får ingen färg. Det är snyggare om fiskarna är helt gyllenbruna.

Det bildas rejält med rökFisken har fått fin färg

Sätt fyr på elden och elda i sju minuter med locket på glänt för att torka fiskskinnet något. Därefter placerar man locket tätt mot kärlet och eldar jämt och inte för hårt i 35-50 minuter. Tiden kan variera beroende på yttertemperatur, vindförhållanden samt fiskarnas mängd och storlek. Man får helt enkelt lära känna sin rökugn innan det blir perfekt.

När en fena lossar lätt så är det i regel ett tecken på att fisken är klar.

Rökt abborre smakar
(Expert: Jim Björni)

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.