Hoppa till huvudinnehåll

Samiska örter

 class=Grafiskt element
Greta Huuva är same och expert på läkeväxter och ätliga växter som har använts traditionellt av samer. När hon inte reser runt och leder örtkurser driver hon en restaurang med samisk mat i Jokkmokk.

Jag har i många år velat träffa en same med kunskap om fjällvärldens örter, och det var både spännande och lärorikt att få träffa Greta. Jag fick med mig mycket ny kunskap från den här dagen, bland annat om alla olika sätt man kan använda kvanne, Angelica archangelica.

Vi gjorde gompa, en traditionell samisk grönsaksrätt där man mjölksyrar kvanne på ett väldigt enkelt sätt, en helvild sallad och en kvannesorbet.

- Alexandra -

Gompa

Det här behöver du:
3 liter färska kvanneblad och stjälkar av plantor på första året, fatno kallar samerna dem. Cirka ½ liter filmjölk eller yoghurt med levande kultur.

Så här gör du:


1. Hacka kvanneblad och stjälkar i centimeterstora bitar.


2. Skölj växtdelarna.


3. Koka kvannen i ca 15 minuter.


4. Häll bort kokvattnet och slå på kallt vatten så att kvannen kyls snabbt.
5. Sila bort vattnet och lägg kvannen i en skål.


6. Häll på filmjölk och rör om. Filmjölken ska precis täcka grönsakerna när man pressar ihop dem med en slev.
7. Häll upp gompan på burkar och ställ svalt.
8. Låt burkarna stå i ett halvår. Det är nu mjölksyreprocessen sker, och sedan håller kvannen minst ett halvår till.

9. Servera som tillbehör till fisk eller kött. Rör eventuellt ut gompan i lite yoghurt och gör en yoghurtsås av den.

Vild sallad

Plocka av de blad och blommor som är späda och goda just för tillfället. Vår sallad innehöll:

    Ängssyra
    Kvanne
    Hundkäxblad
    Röllekablad
    Maskrosblad
    Kråkvickerblad

Det är både gott och vackert att krydda sin sallad med blommor. Vi använde blommor från:

    Ängssyra
    Hundkäx
    Kråkvicker
    Rödklöver
    Daggkåpa

Kvannesorbet

Greta har inget recept på den här sorbeten, utan gör den lite på en höft:

Börja med att koka finhackad färsk kvanne i en sockerlag. Använd sedan sockerlagen som bas i ett vanligt sorbetrecept. Greta valde att inte sila bort växtdelarna och det gav en trevlig struktur åt sorbeten, men det går bra att sila bort kvannen också.

Här hittar du Alexandras örtagård för fler tips och recept med örter och växter.

I inslaget spelades Adjágas med låten Mun ja mun från skivan Adjágas (2005).
(Expert: Alexandra De Paoli)

Kommentarer

  • 16-åring gripen i München i anslutning till masskjutning

    Var vän till 18-årige gärningsmannen.

    Polisen i München har gripit en 16-årig man för förhör i anslutning till fredagens masskjutning. 16-åringen misstänks ha känt till gärningsmannens planer, men inte ha rapporterat om dem.

  • Fagerbacka - den sista fäbodbyn

    I Purmo har man återskapat fäbodbyn som dog ut på 20-talet.

    Fagerbacka fäbodställe i Purmo är den enda kvarvarande fäbodbyn i Österbotten. Fagerbacka ligger ungefär fem kilometer från Purmo kyrka, men hundra år tillbaka i tiden.

  • Fem sjukhus bombade i Syrien

    Hälsovårdssituationen svår i belägrade Aleppo.

    Situationen för de civila förvärras i Aleppo. Under veckoslutet har Syrien bombat fyra tillfälliga sjukhus i rebellkontrollerade delar av i Aleppo, säger en oberoende syrisk läkarorganisation.

Nyligen publicerat - Kulturhistoria

  • Sommaren i city: En resa tillbaka till ungdomen

    Rockbandet BAP är stort i Tyskland och okänt i Finland.

    Det finns saker och ting jag kan sakna jättemycket i mitt nya hemland. Och som gör att jag känner mig utanför. Till exempel det här med att dela minnen.

  • Tallinn utanför stadsmuren

    Gentrifieringen är påtaglig i Tallinn.

    Hansastadens gamla stadskärna är idyllisk och vacker, men det finns mer att utforska i Tallinn än gamla stan. Följ med på en Tallinnresa utanför de slitna hjulspåren.