Hoppa till huvudinnehåll

Volymhus

Husmoduler på rad

Gårdshuset besöker en husfabrik i Vörå som tillverkar både elementhus och volymhus.

...Element vs Volym...

Likheten mellan element- och volymhus är att båda byggs inomhus i en fabrikshall. Skillnaden är att ett elementhus byggs av platta delar och ett volymhus av klossar. En kloss, eller en modul, innehåller ett eller flera rum. De färdiga rummen transporteras sen till byggplatsen och monteras ihop till ett hus.

Moduler flyttasTätning packas för hand

...Känslan...

Ett volymhus är i princip klart med tapeter, golv och kakel då man tar ut det från fabriken. Det uppstår väldigt få historier under byggtiden eftersom den är så kort. På gott och ont. Det är ett tryggt sätt att bygga på, överraskningarna är få både i byggprocessen och i det ekonomiska. Söker man spänning och utmaningar under byggtiden är ett volymhus inte rätt val.

Högar av byggnadsmaterialEtt halvfärdigt sovrum

...Förarbetet...

Förarbetet på byggplatsen, med tomten och själva grunden är lika viktigt som vanligt. Detaljplaneringen kanske ännu viktigare då husdelarna skall passa ihop som pusselbitar på byggplatsen.

Husmoduler är pusselbitarEn blivande ingång

...Produktionen...

Volymhus byggs inomhus under gynnsamma förhållanden, utan att störas av regn och storm och minusgrader. Dagar då solen skiner skulle jobbarna säkert hellre vara ute, men troligtvis vinner både byggare och byggnader i längden på att vara inomhus under produktionen.

Husmodul i kvällsljusEn blivande ingång

...Personliga lösningar...

Den som beställer ett volymhus kan få ett hus med personliga lösningar, men hittar man ett kataloghus som passar smaken blir det nog lite billigare eftersom alla speciallösningar tar extra tid att planera och utföra. Vi blev faktiskt lite förtjusta i en husmodell som tagits fram för att byggas i kvarter med små tomter, Helsingfors-småhus (Helsinki pientalo). Den modellen kunde, trots namnet, även passa vid kompletteringsbyggande på den Österbottniska landsbygden - i en miljö där det finns gamla bondstugor.

KöksmodulModulens andra våning

...Transporten...

För att transportera ett volymhus till byggplatsen krävs flera långtradare och många blinkande lampor. Husdelarna är noga inpaketerade i plast så att modulerna får en torr och säker resa.

KöksmodulTransporten kräver eskort

...Monteringen...

Att montera ihop ett normalstort volymhus på tomten tar ett par dagar. Att lägga taket tar ett par dagar till. Huset är inflyttningsklart inom en vecka och då är det bara att torka byggdammet av bastulaven och börja bada.

För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus, kanske som volymhus.

Susanna, Jim och Johan

Flott husmodul
(Expert: Johan Ångerman)

Nyligen publicerat - Bygga och bo