Hoppa till huvudinnehåll

Volymhus

Husmoduler på rad

Gårdshuset besöker en husfabrik i Vörå som tillverkar både elementhus och volymhus.

...Element vs Volym...

Likheten mellan element- och volymhus är att båda byggs inomhus i en fabrikshall. Skillnaden är att ett elementhus byggs av platta delar och ett volymhus av klossar. En kloss, eller en modul, innehåller ett eller flera rum. De färdiga rummen transporteras sen till byggplatsen och monteras ihop till ett hus.

Moduler flyttasTätning packas för hand

...Känslan...

Ett volymhus är i princip klart med tapeter, golv och kakel då man tar ut det från fabriken. Det uppstår väldigt få historier under byggtiden eftersom den är så kort. På gott och ont. Det är ett tryggt sätt att bygga på, överraskningarna är få både i byggprocessen och i det ekonomiska. Söker man spänning och utmaningar under byggtiden är ett volymhus inte rätt val.

Högar av byggnadsmaterialEtt halvfärdigt sovrum

...Förarbetet...

Förarbetet på byggplatsen, med tomten och själva grunden är lika viktigt som vanligt. Detaljplaneringen kanske ännu viktigare då husdelarna skall passa ihop som pusselbitar på byggplatsen.

Husmoduler är pusselbitarEn blivande ingång

...Produktionen...

Volymhus byggs inomhus under gynnsamma förhållanden, utan att störas av regn och storm och minusgrader. Dagar då solen skiner skulle jobbarna säkert hellre vara ute, men troligtvis vinner både byggare och byggnader i längden på att vara inomhus under produktionen.

Husmodul i kvällsljusEn blivande ingång

...Personliga lösningar...

Den som beställer ett volymhus kan få ett hus med personliga lösningar, men hittar man ett kataloghus som passar smaken blir det nog lite billigare eftersom alla speciallösningar tar extra tid att planera och utföra. Vi blev faktiskt lite förtjusta i en husmodell som tagits fram för att byggas i kvarter med små tomter, Helsingfors-småhus (Helsinki pientalo). Den modellen kunde, trots namnet, även passa vid kompletteringsbyggande på den Österbottniska landsbygden - i en miljö där det finns gamla bondstugor.

KöksmodulModulens andra våning

...Transporten...

För att transportera ett volymhus till byggplatsen krävs flera långtradare och många blinkande lampor. Husdelarna är noga inpaketerade i plast så att modulerna får en torr och säker resa.

KöksmodulTransporten kräver eskort

...Monteringen...

Att montera ihop ett normalstort volymhus på tomten tar ett par dagar. Att lägga taket tar ett par dagar till. Huset är inflyttningsklart inom en vecka och då är det bara att torka byggdammet av bastulaven och börja bada.

För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus, kanske som volymhus.

Susanna, Jim och Johan

Flott husmodul
(Expert: Johan Ångerman)

 • Chefstränaren om Teemu Tamminen: ”Vi fortsätter med eller utan honom”

  Alla andra pratar om att han slutat, säger Kaj Kekki.

  Kaj Kekki har tagit del av de sega ryktena om att Teemu Tamminen har slutat i handbollslandslaget, men lever fortfarande i tron att stjärnspelaren är tillgänglig. Om Tamminen inte är intresserad, så är han inte intresserad, säger förbundskaptenen.

 • Uber får inte förnyat tillstånd i London

  "Alla företag i London bör följa samma spelregler."

  Det omstridda amerikanska taxiföretaget Uber får inte fortsätta sin verksamhet i London. Över 40 000 förare drabbas av beslutet.

 • Kramkalas när MGP-gänget träffades - de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

  120 barn sökte som dansare till låtskrivartävlingen MGP.

  Den största låtskrivartävlingen för barn i Finland, MGP, avgörs på lördag. Där visar inte bara artisterna, utan också dansarna upp sin talang. De 10 dansare som har valts med genom uttagningar uppträder i ett eget dansnummer och som bakgrundsdansare till de tio finalistbidragen. Den direktsända finalen börjar klockan 18 på Yle Fem.

 • Nextjet äger inga plan som kan säljas

  Bolaget har bara leasade plan.

  Flygbolaget Nextjet planerar att sälja två flygplan och genomföra en nyemission av aktier för att få in 70 miljoner kronor och få ekonomin i balans. Enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

 • Återvinn verkstadsmaterial och idéer

  Möbler, skrot, metall och trä kan bli nya kreationer.

  Jim Björnis tips på hur du tar till vara arkitektoniska lösningar samt gamla möbler, skrot, metall och trä som du kan förvandla till nya kreationer.