Hoppa till huvudinnehåll

Finlands första vindkraftpark ska förnyas

Vindkraftverkparken i Molpe i Korsnäs.
Vindkraftverkparken i Molpe i Korsnäs. Bild: YLE/ Luzilla Backa molpe

Vindmöllorna i Molpe har snurrat i 20 år. Nu är det dags att byta ut dem, bara två av fyra möllor är fortfarande i drift.

Ägaren, Vasa elektriska, kommer troligtvis att fatta ett investeringsbeslut nästa år. Herbert Byholm, som är vd för vindkraftparken, hoppas att man då kan bygga två nya, lite större vindmöllor, och skrota de gamla.
- Jag hoppas och tror att det blir en fortsättning här, men det är oklart i vilken form, säger han.

De två fungerande möllorna producerar 500-600 MWh i året. Det räcker till 30 eluppvärmda hus. När parken producerade som mest kom man upp till 1 600 MWh per år. Det räcker till 80 eluppvärmda hus.
- Det är inte lönt att reparera möllorna, säger Byholm.
Delen som är sönder kostar bara 100 euro. Men hela operationen med arbetet blir att kosta 13 000 euro då delen finns inne i ena vingen. Därför avvaktar man nu.

En sevärdhet

För ungefär 20 år sedan, den 11 november 1991 kopplades möllorna in till elnätet. De utgjorde då Finlands första vindkraftpark. Man ordnade också en namntävling.

Vindkraftparken var en sevärdhet när den kom till Molpe. Det bidrog också till att man satsade på en ny restaurang en bit före möllorna.
- Första året var det omkring 12 000 personer som kom för att se dem, säger Byholm.


(Av Roger Källman)

  • Hotell och taxibilar hjälper turister

    Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

    Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

  • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

    Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

    Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten