Hoppa till huvudinnehåll

Hemförlossningar

Hemmaförlossning i pool
Hemmaförlossning i pool Bild: Cityportal linda andberg

För två år sedan födde Linda Andberg sin son hemma i sitt eget sovrum.
- För mig kändes det som ett naturligt val, kvinnor har ju i alla tider fött barn hemma, säger Linda Andberg i Min Morgon.

Linda Andberg säger att hon genom att föda hemma ville försöka skapa de bästa förutsättningarna för babyn och för henne själv.
- Jag kände att om jag har tillit till mig själv och min egen kropp och skapar en relation till babyn och skapar stillhet och lugn under graviditeten så kan inte slutresultatet bli annat än bra, säger hon.

Hemförlossningar är ännu rätt ovanliga i Finland och inställningen till dem är oftast rätt negativ. Johanna Sarlio-Nieminen, barnmorska, säger att hon tror att det krävs ganska mycket av den kvinna som väljer att föda hemma och att hon därmed också måte ta det ansvar som beslutet kräver.

I videoklippet överst kan du se intervjun med Linda Andberg och Johanna Sarlio-Nieminen i Min Morgon. I det nedre videoklippet svarar de också på tittarnas frågor om att föda hemma.

Ur Min Morgon 17.10.2011
Programvärdar: Eva Kela och Matilda Gyllenberg
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Nyligen publicerat - Hälsa