Hoppa till huvudinnehåll

Ädelstenar i Lappland

Inka Laiti

Ju längre jag kör in i Ivalos ödemark desto mer förvånad blir jag. Jag är på väg till Mobergin oja, ett guldgrävarställe i Lappland, för att leta efter finska ädelstenar. Ju längre jag kör desto mer myrmark blir det. Det stämmer inte alls med min bild av skäggiga guldgrävare som vaskar sand i porlande älvar.

GuldgrävarspadarGrävarränna

Då jag kommer fram till guldvaskningsstället står Inka Laiti i en jättelik grop och slänger lera i en ränna. Inka motsvarar inte heller sinnebilden för en guldgrävare. Trots att hon är gyttjig upp till näsan ser man ändå en ung kvinna i regnkläder.

Inka skyfflar sandInka placerar stenstoppare i rännan

Inka Laiti är en samisk smyckesdesigner från Enare. Hon är också lärare i stenslipning i den samiska vuxenutbildningsskolan i Enare. Det finns faktiskt ädelstenar i Finland av ganska många olika slag. De kommer som en slags biprodukt av guldvaskning. Värdefulla stenar köper hon av guldvaskare, men ett par gånger om året hyr hon själv in sig i ett guldvaskningsställe.

Guldvaskning är inte en traditionell samisk syssla även om vi är mitt i sameland. Men Inkas förfäder var ändå med om guldvaskning på sin tid. Mobergin oja är ett av de första ställena i finska Lappland där det började letas guld på 1800-talet.

Elisabeth och Inka vaskarGuld i vasken Inka och Elisabeth hittar ädeöstenar i vaskenEn fin granat att slipa Inkas stenar, korunder och granater

Den sten som anses mest värdefull är korund som i folkmun kallas Finlands rubin. Korund är det näst hårdaste mineralet i naturen, strax efter diamant. Granat är en annan ädelsten som vi hittar i myren. Den är inte fullt lika hård som korunden så därför passar den bättre för mig som är nybörjare på stenslipning.

Granaten slipasInka följer med sin elev Stenen finslipas class=Storleken mätsElisabeths slipade granatsten

Att slipa smyckesstenar av guldvaskningens ”överloppsprodukter” är ett ganska modernt påfund i det samiska Lappland. Inka kombinerar lappländska stenar med traditionella material (silver). Resultatet blir nydesignade smycken. Ett av de finaste och mest orginella smyckena i mina ögon är en brudkrona som Inka har gjort. En erkänsla för Inka är att hon i år blev utsedd till samisk representant för Chengju International Craft Biennale i Syd-Korea.

Inkas halssmyckeInkas ring med granat Inkas brudkrona

I inslaget spelades Mari Boine med låten Gilvve Gollát från skivan Leahkastin (1994).
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria