Hoppa till huvudinnehåll

Tandläkarskräck och tandvård

Tandläkare
Tandläkare Bild: YLE/Tuuli Kuismin tandläkarskräck

Att besöka tandläkaren kan vara nog så skrämmande. Ännu värre blir det om man har tandläkarskräck. Hans Johansson hade en obehaglig upplevelse hos tandläkaren som barn, och det tog tiotals år innan han äntligen vågade göra ett nytt besök.

Hans Johanssons tandläkarskräck började då han som sjuåring gick till skolans tandläkare och upplevde att han blev illa behandlad av henne.
- Jag var rädd redan från första början och tandläkaren var sedan fruktansvärt otrevlig. Hon tryckte till mig upprepade gånger i pannan så att jag skulle sitta stilla. Dessutom var det ett tröskverk till borrmaskin, hon borrade utan bedövning och det gjorde ont som bara den, säger Hans Johansson.

Johanssons upplevelser gjorde att han inte besökte en tandläkare förrän drygt tjugo år senare, då han hade så ont i sina tänder att han inte hade något annat val. Nu är hans tandläkarskräck borta.
- Tandläkarskräcken minskar ofta med åldern. Barn är ofta mer rädda än vuxna. Bland vuxna är det tre-fyra procent som är så rädda för tandläkare att de aldrig går dit, säger My Blomqvist, barntandläkare.

Hör hela samtalet om tandläkarskräck i det övre videoklippet. My Blomqvist svarar också på tittarnas frågor i det nedre videoklippet.

Ur Min Morgon 07.11.2011
Programvärdar: Bettina Sågbom och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn