Hoppa till huvudinnehåll

Migrän

Annika Sucksdorff och Otto Lindberg
Annika Sucksdorff och Otto Lindberg Bild: Cityportal Ab migrän

En av våra vanligaste folksjukdomar är migrän. Hela 500 000 finländare lider av migrän och Annika Sucksdorff är en av dem. Hon diskuterar tillsammans med husläkare Otto Lindberg i Min Morgon .

- Jag har alltid migrän på vänster sida av huvudet. Ibland kan jag märka att en migränattack är på väg till och med två dagar före. Då börjar det värka i axeln. Värken vandrar uppåt och då jag märker att attacken kommer så börjar jag gäspa massor och därefter bryter det ut, säger Annika Sucksdorff.

Hon tar då värkmediciner, men kan sällan stoppa attacken. Det enda som då hjälper är att lägga sig i ett mörkt rum och vänta ut det.
- Migrän skiljer sig från vanlig huvudvärk på det sättet att migrän har symptom som man kan märka på förhand. Själva värken är också ofta pulserande. Migrän kan utlösas av olika faktorer som till exempel starkt ljus, starka dofter och temperaturförändringar, säger husläkare Otto Lindberg.

Hör mera om vad migrän beror på och vilka mediciner som kan hjälpa i det övre videoklippet. I det nedre videoklippet svara också Annika Sucksdorff och Otto Lindberg på tittarnas frågor.

Ur Min Morgon 31.10.2011
Programvärdar: Matilda Gyllenberg och Sonja Kailassaari
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa