Hoppa till huvudinnehåll

Gårdshuset - bygger trappa

Tappar skruvas in

Gårdshuset bygger en trappa framför nya öppningen mot ”Liderbackan”. Vi gör en enkel trappa av flatjärn och trälister.

...Förarbetet...

Här kan vi upprepa samma procedur som vid terrassbygget för några veckor sedan. Då konstaterade vi att det är bra om man kan få ett dränerande markskikt under konstruktionen. Och om man vill förhindra att växtlighet tränger upp i konstruktionen går det bra att lägga ut en markväv under översta gruslagret.

...Konstruktionen...

Trappans stomme bockade vi till av flatjärn, vilket ger trappan ett lätt och luftigt utseende.

Johan svetsar flatjärnJim böjer flatjärn Flatjärn stöder braFlatjärnet fogar två stegsatser tillsammans.

Trappstegen gjorde vi av träribbor som vi fogade samman med gängstänger. För att få en spalt mellan ribborna trädde vi distansklossar, som vi sågat till ur en rundstav, på gängstängerna. Fördelen med runda distansklossar mot kantiga är att runda automatiskt placerar sig i rätt läge då hålet borrats i mitten.

Snickarglädje i Gårdshuset Tapparna borrasTappar lackas Tapparna borrasTappar lackas

...Färgsättning...

Trälisterna och distansklossarna tjärade vi medan flatjärnet lämnades obehandlat så det får rosta. Efter en tid får flatjärnen nästan samma färg som trälisterna. Skillnaden mellan ett målat och ett omålat, rostigt järn är att det obehandlade bara blir vackrare med åren, förutsatt att man tycker om patina.

RödmyllefärgJim, Johan och Susanna kokar färg

...Måttsättningen...

Att gå i trappor kan kännas väldigt olika från trappa till trappa. Det kan bero på att trappstegens mått varierar. Ett viktigt mått är steghöjden. Den skall inte vara mer än 190mm. Trappstegets djup baserar sig på steghöjden enligt formeln 2h + e = 630, där h står för höjden och e står för djupet. Detta betyder att ju mindre höjd man har på steget desto större djup skall man ha. Då får man en trappa som är bekväm att gå i. Summan 630 är ett ungefärligt värde som man kan öka eller minska med 10-20 vid behov.

Susanna, Jim och Johan på nya trappan.

(Expert: Johan Ångerman)

Nyligen publicerat - Bygga och bo