Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad & Kopiering

Jim och Johan vandrar i Kristinestad
Jim och Johan vandrar i Kristinestad Jim och Johan vandrar i Kristinestad Bild: Svenska Yle / Strömsö johan ångerman

Gårdshuset besöker Kristinestad och tittar på olika objekt där man använt sig av kopiering av olika slag. Kopiering kan ibland ha en negativ klang, men vi skall försöka se kopiering ur ett positivt perspektiv. Det blir ganska harmoniskt om huskroppar i en stadsmiljö kopieras eller byggs lika till formen, sedan kan den individuella prägeln sättas med detaljer och färg.

För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus.

Susanna, Jim och Johan

...Kopiera en detalj...

De mönster man hittar i ett hus kan man låta gå igen i andra byggdetaljer.

Fiskmönster på räcke
Fiskmönster på räcke Fiskmönster på räcke Bild: Svenska Yle / Strömsö johan ångerman

I det här huset hittade man ett fiskmönster på ett räcke och nu finns samma mönster lite här och där, både utomhus och inomhus. Det är trevligt när samma mönster går som röd tråd igenom flera byggnader i en gårdsgrupp.

...Kopiera en byggnadsdel...

Om man vill bygga en veranda på sitt hus kan man med fördel kopiera färg och form från andra delar av huset. I det här huset fanns det en gammal veranda som fick stå modell för den nya verandan.

Kopierad veranda i Kristinestad
Kopierad veranda Kopierad veranda i Kristinestad Bild: Svenska Yle / Strömsö johan ångerman

...Kopiera en hel byggnad...

En alldeles fantastisk historia fick vi oss tilldelade på Hemgrund där besökte vi Quisisana. Quisisana är en bastu som byggddes för 100 år sedan. Handelsman Hydén från Kristinestad besökte ofta Teneriffa vid förrförra sekelskiftet. Där lät han sin son teckna av en detalj på ett stort byggnadskomplex och uppförde sedan en kopia på Hemgrund i Kristinestad. I den kopian, som han döpte till Quisisana, badade man sen bastu i 100 år.

Quisiana, detaljJim och Johan beundrar strandbastun Quisiana, detalj

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.