Hoppa till huvudinnehåll

Upplysningsfilmer om alkoholens faror

Alkoholen spelar en stor roll i finländarnas liv. Man har försökt reglera konsumtionen med förbud och begränsningar. På 1970- och 1980-talet snurrade upplysningsfilmer i TV:n där man på olika sätt försökte ge information om alkoholens faror.

Alkoholen har alltid varit finländarnas viktigaste rusmedel. Men nackdelarna för samhället och hälsan har också länge varit uppenbara. Det är en festdryck som gläder många vid högtiderna, men alkoholen kan också komma att få en alltför stor betydelse.

För de flesta innebär alkoholen inte stort sätt flera nackdelar än illamående dagen efter, men för vissa åstdkommer alkoholen personliga tragedier.

Här ser vi tre olika sätt att upplysa om alkoholens faror. Det första klippet riktar sig till subjektet självt: att man inte bör förlora greppet om hur mycket man dricker. Det andra klippet är effektfullt och dramatiskt, man får en inblick i hur många barn som blir faderslösa för att deras fäder druckit och drunknat. Och i det sista klippet informerar man föräldrar om att de bör uppfostra sina barn så att de inte börjar dricka alkohol för tidigt.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.