Hoppa till huvudinnehåll

Det stora varuhuset fyller 100 år

Helsingfors, Yle 1981
Helsingfors, Yle 1981 Bild: Yle bildtjänst/Kalle Kultala 1981

Journalister brukar använda begreppet "Det Stora Varuhuset" när de talar om varuhuset i centrum av Helsingfors. Men Enzio Sevón vill födelsedagen till ära säga ut namnet Stockmann. När Stockmann fyller 100 år besöker mikrofonen varuhuset.

1962 fyllde varuhuset Stockmann 100 år. Mikrofonen besöker varuhuset tillsammans med Enzio Sevón och träffar chefer och annan personal.

Magister Otto Seire berättar detaljer om Stockmanns tillblivelse. Vi får höra om när Heinz Franz Georg Stockmann kom till Finland 1852. Företaget började med 15 anställda, nu har man redan 3 400.

Butikschef Berglund talar om socialvården och personalnämnden. Fröken Hansson, som nu är 82 år, var anställd 1906-1950 och hon berättar om företagets utveckling. Arbetstiden då var 11 timmar + överarbete.

Verkst. direktör Wetterstrand talar om varuhusets framtidsplaner och om hur Stockmann skall utvidgas till Wulfska tomten. Problemet är parkeringsfrågan.

Som liten skämtsam uppiggning på slutet får vi höra en anekdot om kundservice.

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Torghandel och köphysteri

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet