Hoppa till huvudinnehåll

Över två miljoner följde med slottsbalen

Bild: Derrick Frilund/ YLE självständighetsbalen 2011

Finland firade 94 år av självständighet på tisdagen. Festligheterna kulminerade med den traditionella självständighetsbalen på presidentens slott.

Som bäst tittade nästan 2,5 miljoner på direktsändningen från presidentens slott. Slottsbalen lockar varje år miljoner tittare. I fjol tittade 2,3 miljoner finländare på balen.

Under självständighetsdagen ordnades bland annat gudstjänster, kransnedläggning vid hjältegravarna och studenternas fackeltåg.

Dagen inleddes med traditionell flagghissning på Observatorieberget klockan 9 och självständighetsdagens ekumeniska gudstjänst hölls i Helsingfors domkyrka klockan 12. Självständighetsdagens nationella militärparad ordnas i år i Tammerfors.

Heikki Hursti ordnade i likhet med tidigare år de fattigas självständighetsbal på Hagnäs torg i Helsingfors. Festen inleddes klockan 12 och deltagarna bjöds bland annat på gratis mat.

Läs också: Var försiktig med mysbelysningen!
Läs också: Se favoriter från slottsbalen i Arkivet
Yles specialsida om balen: bland annat med bildgallerier


(Av Mia Welling)

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes