Hoppa till huvudinnehåll

Över två miljoner följde med slottsbalen

Bild: Derrick Frilund/ YLE självständighetsbalen 2011

Finland firade 94 år av självständighet på tisdagen. Festligheterna kulminerade med den traditionella självständighetsbalen på presidentens slott.

Som bäst tittade nästan 2,5 miljoner på direktsändningen från presidentens slott. Slottsbalen lockar varje år miljoner tittare. I fjol tittade 2,3 miljoner finländare på balen.

Under självständighetsdagen ordnades bland annat gudstjänster, kransnedläggning vid hjältegravarna och studenternas fackeltåg.

Dagen inleddes med traditionell flagghissning på Observatorieberget klockan 9 och självständighetsdagens ekumeniska gudstjänst hölls i Helsingfors domkyrka klockan 12. Självständighetsdagens nationella militärparad ordnas i år i Tammerfors.

Heikki Hursti ordnade i likhet med tidigare år de fattigas självständighetsbal på Hagnäs torg i Helsingfors. Festen inleddes klockan 12 och deltagarna bjöds bland annat på gratis mat.

Läs också: Var försiktig med mysbelysningen!
Läs också: Se favoriter från slottsbalen i Arkivet
Yles specialsida om balen: bland annat med bildgallerier


(Av Mia Welling)

 • Knäckebröd på långrostad havre

  Gott och lättbakat knäckebröd.

  Talkonmjöl eller skrädmjöl är ett smakrikt mjöl gjort på långrostad havre, ofta stenmalt. Det blir ett gott och lättbakat knäckebröd, som dessutom är naturligt glutenfritt.

 • Tillandsian lever på luft och ljus

  En växt utan rötter som tar fukt ur luften.

  Inom Tillandsia släktet finns en grupp växter som är extremt tåliga. De klarar av att leva utan rötter och den fukt de behöver tar de ur luften.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes