Hoppa till huvudinnehåll

Psykos

Psykos, mörktunnel med ljus i andra ändan
Psykos, mörktunnel med ljus i andra ändan Bild: YLE/Arja Lento psykos

Vad är det som händer vid en psykos? Hur diagnostieras den? Min Morgons huspsykolog diskuterar psykos i ljuset av terrordåden i Norge.

- Skizofreni är en långvarig psykotisk sjukdom som karaktäriseras av att ens verklighetsuppfattning är förvrängd. Det finns olika sorters psykoser och olika former av skizofreni, där paranoid skizofreni är den vanligaste, säger Axel Aminoff.

Aminoff definierar också skizofreni som själva sjukdomen, medan psykos är ett tillstånd eller ett symptom. Psykos innebär att man inte har kontakt med verkligheten och att ens verklighetsuppfattning i något skede har splittrats och element som inte är verkliga har kommit in i ens medvetande. Typiskt är att gränsen mellan individen och verkligheten är försvagad, till exempel att man får för sig att någon annan kan läsa ens tankar.

Hör hela diskussionen i det övre videoklippet. I det nedre videoklippet svarar också Axel Aminoff på tittarfrågor.

Ur Min Morgon 05.12.2011
Programvärdar: Eva Kela och Fred Wilén
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa