Hoppa till huvudinnehåll

Dags att förändra drogklimatet

Detta har varit temat för den drogförebyggande veckan nu två år i rad.
Ett bra och aktuellt tema, men definitivt inte en lätt sak att genomföra. Med en förändring i drogklimatet eftersträvas en minskning av drogrelaterade skador: färre alkohol- och drogrelaterade dödsfall, tryggare och trivsammare omgivning för alla, en tryggare barndom utan onyktra föräldrar, lägre hälso- och socialvårdskostnader för skattebetalarna. Vi har många kampanjer, som strävar efter att förändra på just detta klimat, t.ex. En nykter jul - för barnens skull, Trafiknykterhetskampanjen "Du får vara dum men aldrig en rattfyllerist", Nykter - Solklart, Sjösäkerhetskampanjer och såklart
den vita månaden "Tipaton Tammikuu" som för många startar det nya året.

Kampanjerna är viktiga eftersom de påminner oss om detta viktiga tema och de otrevliga följderna som t.ex. alkoholen kan ha. Men det är svårt att komma åt en förändring i beteendet och attityderna, ja i hela det rådandet klimatet. Så länge som man måste förklara varför man inte dricker alkohol istället för varför man göra det, så är det svårt att få en förändring till stånd. Så länge som det antas att man är på medicinering, gravid eller chaufför om man inte dricker alkohol istället för att tänka sig att det faktiskt kan vara ett personligt beslut, så är vi långt ifrån förändringen.

En förändring sker först sen då vi blir respekterade för våra personliga val. En förändring sker först sen då vi inte blir anklagade för att vara tråkiga eller mesar bara för att vi inte dricker alkohol. Respektera de personliga valen, både dina egna och andras. Ingen skall behöva känna sig tvungen att använda rusmedel.

Låt oss tillsammans förändra drogklimatet. Det är definitivt dags att
göra det just nu.