Hoppa till huvudinnehåll

Hyvlar blir ljusstakar

Jims ljusstakar av gamla hyvlar.
Jims ljusstakar av gamla hyvlar. Jims ljusstakar av gamla hyvlar. Bild: YLE/Strömsö hyvel

Det finns ganska gott om gamla trähyvlar. De brukar inte vara speciellt dyra heller. Vissa trähyvlar är i bra skick och fyller funktionen som den är konstruerad för, andra kan vara utslitna.

Dåliga trähyvlar kan också renoveras, men det gäller alltid att bedöma dess bästa värde. Om man bedömer att hyveln sett sina bästa dagar som hyvel kan man måla om, borra lite hål och ge den en ny funktion som juligt röd ljushållare.

Färgen som jag använder heter äggoljetempera. Det är en otroligt fin och naturlig färg. Här hittar du Strömsös recept på äggoljetempera. Om du vill att äggoljetemperan skall bli blank så kan du polera upp den torkade färgen.

Ljushållare finns i hobbyaffärer och dom finns i alla möjliga storlekar.