Hoppa till huvudinnehåll

Jularrangemang 2011

Ett stort härligt och generöst jularrangemang gjort av torra tallkvistar, nedfallna barr från cembratallen och dekorerat med gamla julgransbollar i ny skepnad – kryddat med några vita julstjärnor och bärkvistar. Det låter väl lika lockande och stämningsfyllt som den käraste julsången eller ett doftande glas med den godaste julglöggen...

Jularrangemanget är snabbt och lätt att göra. Det kan varieras på många olika sätt med t.ex. olika naturmaterial, hyacinter istället för julstjärnor eller varför inte snitt-tulpaner eller nån annan kär julblomma. När julen är över kan aluminiumkonstruktionen tas till vara och återanvändas. Tallriset och tallbarren kan brännas i spisen och julbollarna kanske får hänga med en jul till!Materiallista:

- Ett stort fat, metall eller keramik, gärna vattenfast
- Kopparfärgad aluminiumtråd (eller annan färg) Obs! Aluminiumtråd kan köpas i hobbyaffären
- Kopparfärgad spoltråd (metalltråd), hittas i t.ex. hobbyaffären
- Gulnade cembratallbarr
- Tall- eller grankvistar med lava på (torra kvistar)
- Snöbärskvistar,eller t.ex kvistar av järnek (Ilex)
- Små vita julstjärnor

Skrynkla ihop aluminiumtråden till en lös ”härva” som fyller hela fatet, forma konstruktionen i paraplyform. Gör en lång girlang med koppartråden och små knippen av cembratallbarr, längden på girlangen beror på fatets storlek, ca 5-7 m.Stick in tallkvistarna i aluminiumkonstruktionen, kvistarna får gå ut över skålkanten. Fäst kvistarna i konstruktionen genom att linda aluminiumtråden kring tallkvistarna. Skrynkla ihop cembratall-girlangen och sätt ovanpå konstruktionen. Arrangemanget får gärna ha en rund form (uppifrån sett) och profilen får gärna vara papraplyformad.Gör hål för julstjärnorna i konstruktionen. Sätt i julstjärnorna så att krukan försvinner ner i konstruktionen.Dekorera med kvistar av snöbär / järnek och bollar.Camillas julbollar:

Materiallista:

- Gamla julgransbollar eller styroxbollar i olika storlek
- Blad från en gammal sångbok, med noter och text – gärna julsånger. Om du inte har en gammal sångbok så går det lika bra med något annat vackert papper, en serietidning / ett handgjort papper osv...
- Tapetklister

Gör så här:

Blanda till klistret och låt det svälla (enligt instruktionen på förpackningen). Riv pappret i mindre bitar, storleken beror på bollens omkrets. Stryk lim på baksidan av pappret. Om du använder tjockare / hårdrare papper, låt dra en liten stund.


Limma pappersbitarna på bollarna. Låt torka.Obs! Kom ihåg allemansrätten. Du kan plocka material som fallit ner på marken, men inga kvistar får brytas från träden utan markägarens tillstånd!

Och till sist: Som konstaterat - var och en gör som det känns bäst, ton i ton eller med en liten fräck färgklick eller kanske en hel färgsymfoni!

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

  Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

  Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

  Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.

  Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Två randiga kjolar upphängda på en vägg.

  Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar

  Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Bloggare på Strömsö

  Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Påsk arrangemang med blommor och mossa på ett fat.

  Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljushållare av äggskal och träkulor på ett bord.

  Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Liten fågelbo av ris och blommor

  Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.