Hoppa till huvudinnehåll

Gör en värmande kryddskrubb med kanel och kardemumma - den gör huden mjuk och ren

Några små burkar med kryddor på en svart bänk.
Värmande kryddor passar utmärkt i en hemgjord skrubb att tvätta sig med kalla dagar. Några små burkar med kryddor på en svart bänk. Bild: Elin Skagersten-Ström / Yle kryddor,Kryddnejlika,kanel,ingefära,Strömsö (tv-program),Kardemumma,råsocker

En intressant sak med julkryddor är att man blir varm av dem. Kryddnejlika, kanel, kardemumma och ingefära innehåller alla eteriska oljor som sätter fart på cirkulationen. Det är alltså ingen slump att glögg och pepparkakor smakar som de gör!

Jag har gjort en kryddskrubb för kroppen som man blir både len, mjuk och varm av. Kryddorna mal jag i mortel för att få dem lagom grovmalda och med mycket eterisk olja kvar.

Det här behöver du:

1 msk hel kardemumma
½ msk hel kryddnejlika
3 kanelstänger
2 tsk malen ingefära
2 vaniljstänger
6 dl grovt råsocker
3 dl neutralt doftande olja, ex solrosolja
3 msk torkade röda rosenblad

Så här gör du:

1. Mal kardemumma, kryddnejlika och kanelstång i mortel till ett grovt pulver

2. Rör ner råsockret

3. Dela vaniljstängerna i halvor och skrapa ur fröna, rör ner i sockerbladningen

4. Häll i oljan och blanda om

5. Tillsätt rosenbladen och rör om ordentligt

6. Häll upp skrubben på en ren glasburk

Använd skrubben i duschen eller efter badet. Gnid in kroppen (inte ansiktet) och skrubba loss. Skölj av med varmt vatten. Kryddskrubben håller minst ett halvår i rumstemperatur.

 class=

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö