Hoppa till huvudinnehåll

Tovade mössor

En ylletröja som blivit tovad i maskin, av misstag eller med vett och vilja, kan bli ett helt gäng med mössor. Yllemössor är varma att sköna att ha hela vinterhalvåret, men alldeles särskilt när man ska vinterbada eller bada i badtunna. Tänk att en enda tröja kan innehålla så många mössmöjligheter. Beroende på hur man klipper och syr ihop, och vilka detaljer man lägger till kan man få riktigt unika och personliga mössor för kalla dagar.

Det här behöver du:

- gammal tovad ylletröja
- virknål
- synål
- band
- garn
- knappar
- filttyg
- symaskin

1. Klipp loss ärmarna på tröjan. Och klipp ut två mössor av den ena ärmen. Den ena mössan får här automatiskt lite längre lappar för öronen. Sy sen ihop lite snett i ärmöppningen så den får en lite smurfig look. Sy runt med langettstygn.2. Den andra "ärmmössan" blir en traditionellare variant med rundad topp. Sväng mössan så utsidan kommer in och sömmen i ärmen syns på utsidan. Sömmar kan var riktigt snygga som dekoration. Sy ihop toppen. Sy på så mycket band och virkad spets på framsidan som du bara har lust.3. Den tredje "ärmmössan" är en längre modell som sys ihop med tre sömmar i toppen. Dela alltså omkretsen på tre och sy in till mitten. Klipp ut en stjärna i filttyg och sy därefter fast knappar på mössan. Klipp knapphål i stjärnan och sätt fast. Här kan man byta motiv efter behag eller bara snöra fast ett band runt knapparna.4. Klipp ut en lite längre mössa med rundad topp av nedre delen av framstycket. Här svängs mössan ut och in så avigsidan kommer ut och får då ett helt annat uttryck. Sy ihop. Klipp ut runda cirklar, 8–10 stycken, av filttyg/ylletyg och sy ihop till två blommor som tillsammans med en knapp blir mössans dekoration.

 class=5. Klipp ut ett mönster som består av 6 "kronblad" vid halshålet för ta tillvara ylletröjans spännen, men klipp inte helt isär delarna. De ska sitta ihop från mitten eller åtminstone 1/3 av bladet. Sy ihop och du har gjort en mössa med baskerstuk.

Mönsterinspiration till "kronbladet" hittar du på sidan om Memmu (Mervi) Lankilas sydväst .6. Klipp ut Annes mössa med dubbelt tyg i pannan och lite längd i nacken av bakstycket. Dekorar med langettstygn och tre knappar som sys fast med garn i samma färg.