Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Väyrynen: riksdagsman, utrikesminister och presidentkandidat

Centerpartiets Paavo Väyrynen har länge varit med i politiken. Som en av de yngsta valdes han in i riksdagen 1970. Efter hann han vara både utrikesminister och presidentkandidat.

När Paavo Väyrynen från centerpartiet valdes in i riksdagen 1970 var han endast 23 år gammal. Som 29-åring fick han posten som undervisningsminister och därifrån kom han uppåt till arbetskraftsminister och utrikesminister. Det är som utrikesminister han får frågan om Finlands förhållande till Irak 1978.

Paavo Väyrynen hörde till president Urho Kekkonens närmaste krets. 1980 sade han att han aldrig tänkte sig en presidentkandidatur, men 1988 ställde han upp. Han förlorade dock mot Mauno Koivisto. Också 1994 ställde centern upp Paavo Väyrynen som presidentkandidat, men han kom inte till den andra omgången. Det gjorde Elisabeth Rehn och Martti Ahtisaari.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.