Hoppa till huvudinnehåll

Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Efter EU-folkomröstningen i oktober 1994 behövde Finlands regering ännu riksdagens godkännande för ett medlemskap i EU. Sverige hade inte ännu ordnat folkomröstning. En grupp EU-motståndare beslöt därför förhala riksdagens beslut.

På våren 1994 var Paavo Väyrynen ännu för ett medlemskap i EU. Medlemsvillkoren fick dock honom på andra tankar.

Under fem dygn höll man bara två ordentliga pauser för att kunna gå i kyrkan på allhelgonadagen och söndagen.

En central person i förhalningsdiskussionerna var riksdagsman Paavo Väyrynen. Men han var ändå inte den som höll det längsta talet, Vesa Laukkanen från Alternativ för Finland (Vaihtoehto Suomelle ry) lär ha talat över 4 timmar i ett streck.

När man var inne på det femte dygnet beslöt man att riksdagen skulle rösta efter folkomröstningen i Sverige. Talman Riitta Uosukainen menade att man inte kom någonstans med dessa envisa personer.

Men då Finland gick med i EU 1995 invaldes Väyrynen i Europaparlamentet. Han arbetade där ända fram till 2007.

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet