Hoppa till huvudinnehåll

Lipponen, Biaudet och Haavisto: socialism och gubbsamfund?

På 1970-talet var Paavo Lipponen en vänsterinriktad socialdemokrat. Men var det så att han 1978 närmade sig marknadsekonomin och företagen? Tio år senare, 1987, sitter han som ordförande för Samfundet Finland-Sovjetunionen. En ung Eva Biaudet tycker att man bör förnya Samfundet Finland-Sovjetunionen och inte låta det förgubbas helt.

Är Paavo Lipponens socialdemokraternas huvudidéolog undrar Astrid Gartz. Nej, svarar Paavo Lipponen. Men han skall leda den politiska linjen. Ett tal där Lipponen talade med beundran om företag och blandekonomi "som väl kan hävda sig mot socialism" väckte bestörtning. Dylika tongångar hade inte på länge hörts inom socialdemokratin och vad förebådar det, undrar redaktör Gartz. Går Lipponen mot höger? Sin vana trogen tycker Paavo Lipponen att redaktörerna är överdrivna i sina tolkningar.

Tio år senare sitter Paavo Lipponen som ordförande i Samfundet Finland-Sovjetunionen. Vad vill samfundet egentligen? Henry Olander säger att det är viktigt att få veta om Sovjetuninen. Också Paavo Lipponen, som är den andra ordföranden säger att samfundet är nästan ännu viktigare nu än förr efter perestrojka.

Eva Biaudet menar dock att samfundet är lite för gubbigt. Både för mycket män och gamlingar. Biaudet tycker man bör sätta fart på gubbarna. T.ex. med rockmusik.

Och 1989 får faktiskt rocktidningen Rumba och Pekka Haavisto pris från Samfundet Finland-Sovjetunionen.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.