Hoppa till huvudinnehåll

Anna Wahlgren och hur man uppfostrar barn

Anna Wahlgren hade nio barn och var gift sju gånger. 1983 skrev hon Barnaboken, om hur man bör uppfostra sina barn till nöjda och lyckliga människor.

Här talar Anna Wahlgren också ut om sin egen olyckliga barndom, sina problematiska äktenskap, om hur barn måste vara nyttiga och om hur dagis är av ondo.

Anna Wahlgren har kommit till Finland med hela sin barnaskara för att berätta om Barnaboken 1986.

Wahlgren säger att idén till Barnaboken kom för att hennes äldsta dotter ville veta hur man skall uppfostra barn.

Anna Wahlgren anser att samhället är barnfientligt. Hon vill inte att kvinnan skall tillbaka till spisen, men hon vill uppluckra gränserna mellan familj och arbete. Skolan anser hon är en hopplös institution.

Tjugo år senare sitter Anna Wahlgren i soffan hos Bettina. Bettina anser att Anna Wahlgren har sagt fina saker om förlossningar, att de är underbara.

Anna Wahlgren påpekar att man kan föda helt utan smärta, hon har själv älskat sina förlossningar.

Anna Wahlgren gillar inte daghem, för att de inte visar att barnen behövs.

Barn skall inte bara älskas, man skall också visa att barnen behövs. Barn skall lära sig att sova själv i ett tidigt skede, för så ger man trygghet, anser Anna Wahlgren.

Men Bettina ställer också mera personliga frågor. De tangerar Anna Wahlgrens egen barndom som var djupt olycklig.

Bettina undrar också hur Anna Wahlgren, som skapat starka band till alla sina barn, inte har lyckats skapa starka förhållanden till sina män.

- Nja, säger Anna Wahlgren, högst fyra år har hon orkat med karlarna.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.