Hoppa till huvudinnehåll

Costa Concordia kan sjunka helt

Costa Concordia på grund
Costa Concordia på grund Bild: Reuters gioglia

Räddningsarbetet vid lyxkryssaren Costa Concordia har återupptagits efter en paus på grund av det dåliga vädret.
Tidigare under dagen måste räddningsdykarna evakueras från fartyget då höga vågor hotade att flytta fartyget från revet det ligger på.

Fartyget har glidit längre ner längs det rev det ligger på vid den italienska ön Giglio. Det finns risk för att fartyget sjunker helt.

Ett sjätte dödsoffer har påträffats ombord. Mannen hittades på andra däck, iklädd räddningsväst, tidigt på måndag morgon.

Kaptenen gjorde grova missar

Olycksfartygets kapten bär enligt rederiet den största skulden för att lyxkryssaren gick på grund på fredag kväll. Det saknas fortfarande 25 passagerare och 4 besättningsmedlemmar.Det kan vara möjligt att ännu hitta överlevande ombord, uppger räddningsmyndigheter.

Rederiet Costa Crociere säger att det verkar som om kaptenen gjorde felbedömningar och att hans misstag också innebar att säkerhetsrutinerna inte följdes som de skulle.

Enligt besättningsmän ombord körde kaptenen alltför nära kusten då fartyget stötte på grund. Kaptenen har sagt att grundet inte var korrekt utmärkt på sjökortet.

Kaptenen misstänks bland annat för dråp då han övergav lyxkryssaren innan alla ombord hade evakuerats. Det kan bestraffas med upp till 15 års fängelse.
Läs också: Två döda hittade i fartyget Läs mera: Luftfickor kan rädda överlevande
(Av Lasse Gustafsson)

Läs också