Hoppa till huvudinnehåll

Jaktledaren beklagar missödet

Vargjakt i Sverige
Vargjakt i Sverige Bild: SVT vargjakt

Jaktledaren Marko Setälä är olycklig över att vargjakten i Pöytis misslyckades då två vargar sköts istället för bara en. Enligt Setälä inleddes jakten under lördagen enligt planerna. Meningen var att skjuta en ung individ och genom det påverka hela flockens beteende.

- Det grämer mig något obeskrivligt att jakten misslyckades, säger Setälä. Jag har inte sovit en blund hela natten. Det var aldrig meningen att vi skulle skapa så här stor uppståndelse med jakten.

"Jakten stördes"

Till Yles nyheter säger Setälä att jakten stördes från första början.

- Efter de första skotten, då den unga vargen skadades så låste sig radiotrafiken helt och hållet på den kanal vi använde. Vi gick snabbt över till en reservkanal och kunde informera jaktlagen om att en sårad varg rör sig på jaktområdet.

Enligt Setälä förstod alla allvaret i situationen och tog det försiktigt.

"Inga snöskotrar användes"

I offentligheten har det ryktats om att jakten hade förberetts länge och att jägarna använde sig av snöskotrar under jaktens gång men de uppgifterna dementerar Setälä. Jaktlovet trädde i kraft på lördag och först då inleddes spårningen.

Före jakten betonades det att den märkta alfahonan inte får fällas. Men trots det sköts honan under jakten.

Enligt Setälä berodde det på att alfahonan betedde sig som den skadskjutna individen. Honan haltade och jägaren tog beslutet att skjuta honan.

- Det stod inget i jaktlovet uttryckligen om att alfahonan inte får fällas, säger Setälä. Vi tolkade lovet som att alfahonan inte får skjutas. Tyvärr gjordes ett misstag men vi sköt inte två vargar med flit.

I jakten deltog 130 jägare från 11 olika jaktlag.

Läs också: Vargjakten i Pöytis polisanmäld

(Av Jesper Alm)

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland