Hoppa till huvudinnehåll

Irakier har föga tilltro till förhandlingar

Bild: Reuters TV flagghalning

Våldet har ökat igen i Irak efter att de sista amerikanska trupperna drog sig ur landet. Samarbetet mellan shia- och sunnimedlemmar har brutit samman och det hotar att leda till ännu värre instabilitet, rapporterar Lennart Berggren från huvudstaden Bagdad.

Regeringspartierna försöker förhandla fram en lösning men irakierna själva vågar inte tro på förhandlingarna.

-Nej, nej, våldet är inte alls som tidigare, säger Hamdi, valutaväxlaren i Karrada och fortsätter räkna tjocka sedelbuntar. Och våldet har minskat och i dag är Irak säkrare än exempelvis Mexiko, om nu det skall vara något att jämföra med.

Men sedan de amerikanska trupperna lämnade Irak vid årsskiftet har bombdåden ökat och motsättningarna mellan de politiska blocken hårdnat betydligt.

-När det blir politiska problem så är det folket som drabbas, säger Ahmed Ali som har en liten telefonaffär på Sadoungatan i centrala Bagdad.
-Konflikten resulterar i bombdåd och en svår situation, säger han.

Låst politiskt läge

Premiärminister Nuri al-Maliki som leder det största shiadominerade politiska blocket anklagar vice president Tariq al-Hashemi från sunniblocket för att ha lett dödspatruller och vill ha honom häktad. Det politiska arbetet är nu helt låst och al-Maliki anklagas för att vilja samla all makt hos sig och vissa sunniprovinser kräver nu öppet autonomi av samma grad som de kurdiska delarna i norr har.

Det skulle i dag hållits ett möte mellan partitopparna för att lösa krisen men det verkar inte bli av. Fast Ahmed Ali menar att det spelar ändå ingen roll.

-Många möten har hållits men har inte lett till något positivt, det är inte ens värt bläcket på papperet det är skrivet på, menar han.
Överta problem

Ute på gatan står några män och dricker sött te ur små glas.

-Jag kan varken säga att jag är glad eller ledsen att de amerikanska trupperna försvann, säger Majid Tofan.

-Irak är nu nästan i samma skick som Somalia men de bara lämnade oss. Nu är det vi som får överta alla de problem som de skapade, säger Majid.


(Av Anna Savonius)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes